Спазването на мерките, които в момента са само общо хигиенични, зависи от огромна степен от хората. Контрол има, сега ще бъде по-засилен. Това заяви съветникът на здравния министър Мира Кожухарова пред Нова телевизия. Тя добави, че новият делта вариант се разпространява вече и в местата, където не е курорт.

В момента най-много случаи има в Бургас, следвано от София. Вече сме в началото на вълната, ниска е заболяваемостта, не е голям броят на хората в болниците, но се увеличава, включително и на такива, които имат нужда от интензивно отделение, поясни Кожухарова.

Данните се следят ежедневно, епидемията е в своя ход - Великобритания, Нидерландия, САЩ има поредни вълни.

549 нови случая на коронавирус, 987 души са в болница

549 нови случая на коронавирус, 987 души са в болница

Поставени са 11 883 ваксини...

В България вълната ще бъде по-успешно посрещната, защото колегите имат процедура на действие, значителен процент от лекарите са ваксинирани, каза Кожухарова.

След вчерашния спор, повдигнат от предходния здравен министър Костадин Ангелов, че настоящият служебен здравен министър Стойчо Кацаров лъже, че ваксинираните лекари са по-малко, съветникът на здравния министър поясни, че процентът на ваксинираните здравни работници е над 22%, обаче лекарите са 70% ваксинирани.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%

Относно ваксинацията Кожухарова е категорична, че има достатъчно ваксини и има право на избор в България. Тя призна, че в началото е подходено неправилно за смисъла на ваксинацията, но въпреки слабата ваксинация не се предвиждат мерки за задължаване на определени професии да бъдат ваксинирани.

Като епидемиолог тя смята, че хората, които имат контакти - например здравни и социални работници - трябва да преминат ваксинация.

Обсъждания за ваучери за ваксинирани се е обсъждало, но експертът смята, че такава инициатива няма да бъде добре приета от българското общество.

Мангъров развенчава мантрите за ваксините отново

Мангъров развенчава мантрите за ваксините отново

Румен Петков пък иска разследване на СЗО и европрокуратурата за разрешенията

При навлизане на страната ни в оранжева зона се предвиждат само ограничения на събирания на хората, без да се затваря нищо. Идеята е да не се достига до мерки за пълно затваряне, особено с грижа за децата и учениците.

Ако персоналът е ваксиниран 100%, ще могат да работят да работят заведенията на 50%. Пикът на четвъртата вълна ще е около средата на септември, заяви Кожухарова.