Допълнителните пари за служители на първа линия д-р Стойчо Кацаров определи новата методика за определяне на заплащането на първа линия като по-справедлива. "Методиката е възприета и подписана от Българския лекарски съюз и НЗОК. При изготвянето й са допуснати някои неясноти и пропуски, които доведоха до напрежение в отделни болници, но ще се направят корекции", каза здравният министър Стойчо Кацаров в сутрешния блок на БТВ.

"Преди всеки досег до COVID-19 е бил таксуван с 1000 лв. Ако сте лекар, който работи цял месец в отделение с болни от коронавирус, взимате също толкова като лекарят консултант от друго отделение, консултирал един пациент", даде пример Кацаров.

Жертвите от COVID-19 у нас - 51 за денонощие

Жертвите от COVID-19 у нас - 51 за денонощие

В болница са настанени 3 985 души, като 333 са в интензивно отделение.

На всеки 100 заразени четирима умират. Принудени сме да вземем мерки", допълни той. Вчера здравното министерство съобщи и одобри затягане на противоепидемичните мерки в страната. "Ние не изгаряме от желание да налагаме мерки, принудени сме да го направим и то не заради нарастващия брой заразени, а заради стръмно нарастващия брой на заетите болнични легла и увеличението на смъртните случаи", категоричен е Кацаров.

МЗ и СЗО умуват как да накарат българите да се ваксинират

МЗ и СЗО умуват как да накарат българите да се ваксинират

Решенията за промяна във ваксинационната кампания се основавали на качествени данни

Той уточни, че всички нови мерки са съгласувани с експерти в областта и са възможно най-щадящите и в същото време ефективни. "Ако тези мерки не са достатъчни, за да овладеят епидемичната вълна, ако продължи да нараства приемът в болниците, ще се наложат допълнителни мерки. Националният план предвижда, че ако цялата страна навлезе в тъмночервен сценарии, тогава ще останат да работят само яслите и детските градини", уточни здравният министър.

Той обяви, че е възложил събирането на работна група от експерти към МЗ, която да излезе със становище допустимо ли е и при кои пациенти с какви заболявания да се приложи трета доза ваксина. "Това ще стане вероятно още другата седмица, след като този съвет издаде съответните препоръки", каза Кацаров.

Зам.-министър Петров: Не вирусът, хората се държат различно след 23 ч.

Зам.-министър Петров: Не вирусът, хората се държат различно след 23 ч.

В момента сме на първо място в ЕС по смъртност