Ние не сме канцеларски плъхове, ние също ходим по заведения и знаем какво става там. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров пред БНТ във връзка с протестите на ресторантьорите и хотелиерите срещу новите мерки на здравните власти, които влизат в сила от 7 септември.

Не вирусът се държи по различен начин, а хората се държат по различен начин след 23 часа, каза зам.-министърът във връзка с протеста на ресторантьорите.

Петров даде да се разбере, че здравните власти нямат намерение да променят решението за мерките и ограниченията, въпреки протестите. Има възможност да отидем към плато, но ако обаче оставим нещата на самотек, може да има още два вторични пика - с връщането на хората от отпуска от морето и училищата, предупреди заместник-министърът.

МЗ налага нови мерки от 7 септември, засягат заведения, фитнеси, пазари

МЗ налага нови мерки от 7 септември, засягат заведения, фитнеси, пазари

Няма да се поколебаем да се приложат най-строгите възможни мерки

Каквато и кампания да правим, това е личен избор и за съжаление антиваксиналните настроения са високи и не могат лесно да се преборят, подчерта Димитър Петров. Никой никого не желае да ваксинира насила, но ниското ниво на ваксинация се отразява като висока смъртност.

По думите му здравните мерки са възможно най-леките мерки. Нашите цели са две - да не претоварим болниците и да предпазим най-уязвимата част от хората, сред които и хронично болните. В момента сме на първо място в ЕС по смъртност, изтъкна Петров.

Според него колкото и да се контролират мерките, спазването им е въпрос на личен ангажимент.

Заведенията готови за протест още днес

Заведенията готови за протест още днес

Неваксинирани служители от РЗИ ще проверяват дали сервитьорите били

Димитър Петров посочи, че са поръчани 18 000 опаковки "Ремдесивир", като идват всеки ден по 1 700 броя със самолет. След 15 дни ще бъдат поръчани още 12 000 опаковки "Ремдесивир". Дефицит от кислород няма. За това Петров призова ексуправляващите да спрат да спекулират със страховете на хората и с политизирането на пандемията.

Той отчете, че има съвсем минимално количества бракувани ваксини. Има сключени договори за дарения, но ваксини ще се и продават.

Във връзка с мерките в културата, за кината и театрите нищо не се променя, увери Петров. За мероприятията на открито зависи какви са - ако става въпрос за театрална постановка или симфоничен концерт, трябва да са със съответните мерки, уточни зам.-министърът и добави, че ако е нужно ще се прецизира текстът по отношение на представленията на открито.

Актьорите биха се включили в кампания за ваксинация

Актьорите биха се включили в кампания за ваксинация

Христо Мутафчиев: Държавата се държи като ощипана госпожица