Ние трябва да преминем и през тази пандемия. Според председателя на съюза на артистите Христо Мутафчиев въпросът с пандемията в областта на културата е двояк - пандемията се отрази зле на всички, въпреки че държавата е предоставила известна помощ, но от друга страна подейства градивно, защото излезли много спектакли и моноспектакли. Не бива да гледаме само черната страна на проблема, а и хубавата, настоя Мутафчиев.

В студиото на БНТ Мутафчиев заяви, че публиката отново се е върнала в залите преди поредните мерки и покачването на случаите, които са изпразнили салоните. Ние отново ще работим на 100%, но публиката няма да се върне рязко. Именно затова държавата трябва да ни подпомогне с компенсации, призова актьорът.

"Държавата малко се държи като ощипана госпожица и прехвърля проблема от болната на здравата глава. Карат се, че не са приели актуализацията на бюджета. Ами, приемете си актуализацията на бюджета и работете. Какво ме интересува мен, че все още не са си приели актуализацията на бюджета", категоричен бе Христо Мутафчиев.

МЗ налага нови мерки от 7 септември, засягат заведения, фитнеси, пазари

МЗ налага нови мерки от 7 септември, засягат заведения, фитнеси, пазари

Няма да се поколебаем да се приложат най-строгите възможни мерки

Според него обаче чуваемост има, защото наближават избори. Христо Мутафчиев е доволен от новите мерки на здравното министерство, като увери, че всички в театралните и културни зали спазват още първите наложени мерки. Хората стоят с маски от началото на представлението до неговия край. Мутафчиев покани, който и да е от управляващите да влезе в една театрална зала - нещо, което той не е убеден, че е направено.

Мутафчиев не разбира и защо трябва да се ограничават спектаклите на открито. Той настоя да се прецизира текста по отношение на фестивалите.

МЗ и СЗО умуват как да накарат българите да се ваксинират

МЗ и СЗО умуват как да накарат българите да се ваксинират

Решенията за промяна във ваксинационната кампания се основавали на качествени данни

Мутафчиев призова служебния здравен министър Стойчо Кацаров да направи активна кампания за ваксинирането. Ако здравното министерство успее да убеди такъв тип кампания, защо да не участваме в нея. Ние сме длъжни да участваме, за да помогнем, каза актьорът.

Мутафчиев не смята, че трябва да се ограничават правата на хората. Нека да се концентрираме върху кампаниите, разговорите с отделните групи и браншове в областта на културата, за да се мотивират да се ваксинират, отколкото да им се заповядва, уточни актьорът.

"Животът унищожава душата, но изкуството ни помага да разберем, че тя съществува. Нека не се страхуваме да влизаме в залите, които са най-обезпечени от гледна точка на мерките в България", призова Мутафчиев.

Той настоя още министърът на културата да проведе разговор със Сдружението на общините, за да може общините да отдадат театралните си пространства и залите на 50% наем.

Зам.-министър Петров: Не вирусът, хората се държат различно след 23 ч.

Зам.-министър Петров: Не вирусът, хората се държат различно след 23 ч.

В момента сме на първо място в ЕС по смъртност