Здравният министър д-р Стойчо Кацаров си постави бустерна доза от ваксината на Pfizer.

Това се случи, след като през юни от ведомството обявиха, че министърът се е имунизирал с еднодозовата ваксина на Janssen. Освен това той е и преболедувал коронавируса.

И днес Кацаров призова хората да се ваксинират.

Кацаров сигурен: Омикрон в България ще има

Кацаров сигурен: Омикрон в България ще има

Здравният министър не предвижда допълнителни мерки заради новия щам

"Като всеки здравомислещ човек и като всеки лекар, чиято първа грижа е доброто на пациентите, е добре да бъде скептичен към появата на нови лекарства, ваксини, при липсата на достатъчно доказателства. Една година по-късно, когато в света са поставени над 7 млрд. дози, няма никакво съмнение в безопасността на тези ваксини, тъй като случаите на странични реакции са по-малко от една на милион", подчерта той и допълни, че няма никакво съмнение в ефективността им.

По негови думи ваксината е доказала както безопасността, така и ефективността си.

Ако някой е имал съмнения, включително здравословни, вече няма никакво основание да се съмнява, категоричен бе Кацаров, който преди да оглави здравното министерство, бе известен със скептичното си отношение към коронавируса и ваксините.

ГЕРБ: Всеки ден на Кацаров като министър вдига степента на обществена опасност

ГЕРБ: Всеки ден на Кацаров като министър вдига степента на обществена опасност

Той бил единственият виновник за това, че ваксините отлежават във фризерите

По негови данни към 9 декември у нас са поставени близо 3,5 млн. дози, а над 1,8 млн. души са със завършен ваксинационен курс. Кацаров подчерта и че въвеждането на "зеления сертификат" е допринесло за увеличаване интереса към ваксинацията в страната, като броят поставени на седмична база ваксини се е увеличил четирикратно спрямо лятото.

Относно новия вариант на коронавируса - Омикрон, той припомни, че на Националния център по заразни и паразитни болести вече са отпуснати допълнителни средства за секвениране на проби.

По повод тестването на учениците министърът уточни, че за разлика от предишните епидемични вълни, когато едно дете излезеше с положителен резултат и това е било причина за карантинирането на цели паралелки, сега щадящите тестове позволяват децата с COVID-19 да бъдат изпратени за преглед и да се избегне карантиниране на цели класове.

Той припомни, че правителството е отпуснало на МЗ пари за закупуването на 1,5 млн. щадящи теста за деца.

"Благодарение на прозрачните процедури успяхме да постигнем изключително ниски цени и да закупим три пъти повече тестове - над 4,7 милиона теста. Имаше известно забавяне в доставката поради обективни причини - половината Европа се намира в пика на епидемична вълна, редица страни са в локдаун, търсенето на тези тестове нараства многократно, доставката им е затруднена, така че имаше известно забавяне, но вече всичко е наред", коментира той.