"Няма как да разчитаме климатът да ни спаси, трябва ние да се пазим. Последните заболели са доказателство, че се отпуснахме, решихме, че вирусът ще си отиде сам, но не е така, той е сред нас и с малко отпускане се завръща". 

Това заяви зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Bulgaria ON AIR.

Нейната прогноза е, че плавно ще намаляват случаите, но с вълнообразна крива и единични повишавания. Есента и зимата е много вероятно да се очаква покачване. Очаква се втора вълна от типа на първата, която наблюдавахме, обясни Христова.

По думите ѝ повишението на новозаразените сега, е тенденция не само у нас, а и в други страни.

Д-р Брънзалов: COVID-19 не е изчезнал, трябва да се научим да живеем с него

Д-р Брънзалов: COVID-19 не е изчезнал, трябва да се научим да живеем с него

Здравната система трябва да заработи яас по-скоро в нормален ритъм

Епидемията се развива по нормален начин. Тези епидемични взривове са свързани с разхлабването на мерките. Те, ако се спазват, макар и разхлабени, са съобразени научно със ситуацията, смята специалистът.

Проф. Христова е на мнение, че трябва затягане на мерките по огнища.

Най-трудният баланс е да се ограничи заразата и икономическите последствия, поясни тя.

Според нея хората, които не се чувстват добре трябва да спазват дистанция, да носят маски, да си останат у дома, за да не стига до масова зараза.

При различните хора е различно - някои не заразяват, а има и други, които заразяват огромен брой хора. Все още науката изяснява точния принцип, по който това се случва. Имунната система е тази, която определя дали ще допуснем вирус в тялото си или не, допълни проф. Христова.