Коронавирусът не е опасен за децата, опасен е за възрастните хора. Това заяви пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той даде пример с девет жени в последния месец на бременността (без да уточни в кой регион на света), които са заболели от вируса. С пневмония са били четири от тях, повечето са с намалени лимфоцити, но родили здрави деца, каза проф. Кантарджиев. Децата, родени от тези заразени майки, не са имали вирус нито в пъпната връв, нито в околоплодната течност

(Лимфоцитите са от три вида: Т клетки, В клетки и NK клетки. Първите два вида играят роля за придобития имунитет и откриват и унищожават чужди тела. NK клетките осъществяват вродения имунитет и задачата им е да откриват туморни и вирусни клетки и да защитават организма от тях - б.р.).

"Китай направи чудеса в обгрижване на болните. Младите хора правят инфекции на белия дроб, но без кръвта. Възрастния има редица предшестващи заболявания, каза проф. Кантарджиев. 

Япония: Двама възрастни пътници от круизния кораб с коронавирус са загинали

Япония: Двама възрастни пътници от круизния кораб с коронавирус са загинали

Около 500 пътници са напуснали кораба до сряда вечерта

По думите му за пръв път сега броя на оздравелите (от коронавируса) е по-голям от броя на заболелите. Младите минават леко, но заразяват останалите. Хората, които се връщат от Китай или държави, където може да са били в контакт с тази инфекция, трябва да преминат карантина.

Културният човек се връща и на границата казва, къде е бил. Отива си в къщи и не контактува - това прави културният човек 14 дни без контакти, заяви проф. Кантарджиев.

Който няма личен лекар (след посещение в региона, където е разпространен коронавируса), трябва да бъде поет от РЗИ. "Възможно е бил си в Китай, идваш здрав, - на третия ден може да се разболееш, високата температура, болки в мускулите - затруднено дишане. Това заболяване е опасно за възрастните хора", повтори проф. Кантарджиев.

По думите му този вирус не издържа дълго време на повърхност, лесно се унищожава със спирта в тоалетните кърпички, всички дезинфектанти му действат.

България е първата държава на Балканите с перфектно работеща лаборатория, където може да се правят изследвания на вируса. Първи имахме тестовете за корона вирус, каза проф. Кантарджиев.