Вероятно коронавирусът не е засегнал местните хора в Банско, защото разпространението му е останало на пистите и в големите хотели, където отсядат чуждестранните туристи.

Тази хипотеза изрази главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев във връзка с това, че в курортния град нямало вълна от разболели се, въпреки, че има има много случаи на доказано болни от коронавирус чуждестранни туристи.

Припомняме, че заради многото доказани случаи Банско беше под двуседмична блокада.

Започва масирано тестване за COVID-19 в Банско

Започва масирано тестване за COVID-19 в Банско

Те са били в огнището на вируса и затова трябва да се проверят за антитела

За да бъде потвърдена или отхвърлена тази хипотеза обаче, трябва да се изчакат данните от масовото изследване на хората в Банско, добави доц. Кунчев.

То трябваше да започне в края на тази седмица, но се отлага поне до понеделник-вторник, защото нямало достатъчно на брой тестове, с които да бъде изследвано населението на Банско.

Понеделник-вторник ще бъдат доставени тестовете, обещала фирмата производител, обясни ген. Мутафчийски. Тогава ще започне и изследването.

Тестовете за коронавирус още не са стигнали в Банско, обяви кметът

Тестовете за коронавирус още не са стигнали в Банско, обяви кметът

Очаква се за няколко дни да бъдат проверени хората на първа линия в града

Хората, които ще бъдат тествани, ще следват специални графици, за да няма струпване на тълпи пред пунктовете. Тези графици се правели от Регионалната здравна инспекция. Тя трябва да определи и къде ще са пунктовете за тестване в Банско.

Да бъде изследвано за коронавирус поне 1/3 от населението на Банско, настоя преди дни кметът Иван Кодев.

Лекар от Банско смята, че тестовете ще бъдат достатъчни

Лекар от Банско смята, че тестовете ще бъдат достатъчни

Бързите тестове изследват антителата

Припомняме, че на 31 март бе въведена пълна карантина в Банско за две седмици беше официално свалена, но градът мина под общ режим като областните градове - с КПП-та на вход и изход и препоръчително непътуване на граждани с изключение на спешни и извънредни ситуации.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил масирани тестове в Банско.

При изтичане на карантината се появи и напрежение между Оперативния щаб и местните лекари по темата за това доколко симптоматика на коронавирус е била съобщавана. Самите лекари от Банско твърдят, че информация от тях не е изискана.

В Щаба се съмняват в резултатите от времето на карантина в Банско

В Щаба се съмняват в резултатите от времето на карантина в Банско

Подаваните от личните лекари данни за грип