Два са факторите за високите стойности на разпространение на короноваруса в последните седмици - масовото неспазване на мерките и общата вълна на Балканите. Това заяви в студиото на БиТиВи главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той посочи като пример Черна гора, където дори са били обявили справяне с епидемията след няколко дни без нито един новооткрит случай, а сега регистрират по 250. Тази вълна от Балканите преминава и в други страни от Европа, например Южна Германия, а процентно Люксембург се намира на първо място по заболяемост.

250 нови случая на коронавирус, 8 жертви

250 нови случая на коронавирус, 8 жертви

През денонощието са излекувани 181 души

У нас в последните дни се наблюдава стабилизация на стойностите - на всеки 100 - 5 са положителни, това е твърд процент, обясни Ангел Кунчев. Тревожното е обаче, че в последните седмици се наблюдава засягане на офиси и разпространение на вируса на работни места, което означава със сигурност дифузно разпространение на вируса.

Също така в последните 2-3 седмици има подмладяване на заразените, като близо 50% са под 65 години. Все по-често срещаме хора с клинична картина без никакви придружаващи заболявания.

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август

Министерски съвет прие решението

На въпрос дали обаче отново ще бъдат затягани мерките, Ангел Кунчев посочи, че според оценката обществото няма готовност да приеме много мерки, а и затваряне и затягане ще се отрази на икономическата обстановка. Ако се достигне до критични стойности, така че здравната система да бъде блокирана, и това може да стане.