"Делта" вариантът на коронавируса атакува по-сериозно хората между 30 и 40 години, 60% по-заразен е от първоначалния щам и е по-смъртоносен. Опасността от скорошна нова вълна на заразата у нас е сериозна и само ваксинацията може да я предотврати.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за предаването "Карай направо" по "Нова".

"Ако продължим да се правим на тарикати, както правим в момента, при 2 милиарда приложени дози в света и при очевидната ефективност на тази мярка, не е оправдание това, че е нова ваксина. Драконовски е механизмът за контрол", категоричен е доц. Кунчев.

"Ако дойде нова вълна, което е много вероятно, на база на индийския вариант, някои страни ще минат много леко. Други ще се ударят директно в стената, за съжаление, ние ще сме от тях. Пак ще пълним болници, пак ще умират хора, а това е предотвратимо", предупреждава той.

Кантарджиев притеснен от делта варианта на COVID-19 - иска нови мерки

Кантарджиев притеснен от делта варианта на COVID-19 - иска нови мерки

Настоява влизащите в страната да се изследват с PCR тестове

Припомняме, че по-рано днес консултантът по ваксинация срещу коронавирус на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев настоя да се въведат нови мерки за влизащите в България от страни, където доминира "делта" вариантът на COVID-19.  Според него влизащите в страната трябва да се изследват с PCR тестове.

На този фон за пореден уикенд в столицата се организират временни пунктове за ваксинация в молове, паркове и квартали.

За първи път един от мобилните кабинети е в квартал "Христо Ботев". Интересът към препаратите там обаче е слаб. Хората се страхуват от ваксините и смятат, че чрез тях могат да бъдат чипирани.