Аз съм уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. В нашето общество има силна почва на развитие, прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здраве инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Думите му са по повод слуховете, че училищата ще бъдат затворени в края на октомври. Той е категоричен, че няма причина държавата да затваря училищата, тъй като заболеваемостта у нас не го налага.

По думи на Кунчев на Балканите, заедно със Сърбия, сме с най-ниска заболеваемост.

Той отрече и слуховете, че се подготвят готови конструкции на КПП-та за повторното им поставяне. "Коя е тази държава, която ще иска да си провали икономиката, да спре социално-икономическия живот и да плаща за безработица?", изрази недоумение здравният инспектор.

Здравният инспектор обясни, че не могат да се вземат еднакви мерки за всички училища, тъй като те броят на учениците е различен. По негови думи може да се мисли за преминаване към онлайн обучение за цялото училище само ако има случаи на заразени ученици в повече от една паралелка.

При случай на COVID-19 в училище ще се изолира само класът

При случай на COVID-19 в училище ще се изолира само класът

Всеки директор трябва да прецени дали да задължи учениците и учителите да носят маски

Според доц. Кунчев, ако има ръст на заразените ученици, родителите сами ще спрат децата си.

Той представи и конкретни числа за прагове, при които училищата да бъдат затваряни, като докладът е изготвен от Института по инфекциозни болести.

"Колегите от подготвиха такъв доклад, но той е доста сложен и научен - така трудно ще намери приложение в практиката. Специално за училищата те са поставили 10% заразени ученици. Такъв процент е определил само Израел и се придържа към него", обясни Кунчев.

Според него обаче вкарването в подобни граници пречи. "Не е едно и също в един областен град да имате 100 заразени, но 95 от тях да са в старчески дом. За какво да го затваряме този град? Но ако са пръснати в целия град е друго. Толкова е динамична ситуацията", поясни той.

Не повече от 30 минути на ден ще носят маски учениците, успокоява Вълчев

Не повече от 30 минути на ден ще носят маски учениците, успокоява Вълчев

Близо 59 хиляди са първокласниците тази година

Здравният инспектор подчерта, че е важно как се разпространява вирусът - централизирано или разпръснато. При дифузно разпространение мерките трябва да се затегнат. Според него обаче няма да се стигне до затваряне на градове.

Доц. Кунчев обясни, че прагът на заболеваемостта е различен за всяка седмица и все още няма статистика за коронавируса, за да могат да се предвидят резултатите. "Ако живеем 5-6 години с него, ще имаме такава възможност. В момента е въпрос на анализ", посочи здравният инспектор.

Учебната година започва присъствено, Вълчев очаква трудна за всички година

Учебната година започва присъствено, Вълчев очаква трудна за всички година

Деца в един клас е трудно да се разделят и да носят маски, ако има болни - минават на електронно обучение