"Ако има едно кътче от цялата здравна система, което е продължило да функционира добре в последните 25 години, това е обучението на здравните кадри. Те продължават да са изключително добре подготвени. Ние създаваме прекрасно подготвени лекари",

Това коментира ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков в "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR.

Той настоя да се запази авторитетът на българския лекар и в пандемията и изреди наболели проблеми в здравеопазването, които новите власти трябва да решават.

Също така настоя за истината за разпространението на коронавируса и обясни защо, според него, ваксинацията у нас върви с бавни темпове - именно и заради потъпкания авторитет на българския лекар през годините.

Най-корумпираните сектори в очите на българите: След властта, здравеопазването

Най-корумпираните сектори в очите на българите: След властта, здравеопазването

Българите започнаха да се интересуват как и къде се разходват парите за здраве

"Направи ми впечатление, че по време на преговорите за кабинет всички се обединиха, че авторитетът на лекарите трябва да бъде гарантиран. Колегите отчетоха, че системата за контрол не функционира много правилно. Правилно е да излезе от Министерството на здравеопазването и да стане орган, който действително работи", счита той.

Ректорът на МУ подчерта, че в много от нещата, които са се обсъждали на тези срещи, е имало рационално зрънце. Той настоя, че статутът на болниците е свързан с много други теми като например заплащането на медицинския труд.

"В момента в така наречената клинична пътека няма една стотинка труд. Защо останахме неми и се съгласихме да гледаме гузно пациентите? Не приемам, че е наша вината. Нека един път завинаги да приключим с тази фрустрация", настоя Трайков.

Личните лекари: Ковид зоните са огромен неуспех

Личните лекари: Ковид зоните са огромен неуспех

"Старейшините" у нас не се държат адекватно, споровете за мерките за безсмислени

"Нека след като подпишат споразумението, се върнат на някои теми и да разработят една стратегия, която повече да не се пипа. Нека остават нещата да се подредят. Нека преди да кажем дали да се вдига здравната вноска, първо да се опитаме да използваме правилно тези десет милиарда лева. Много вярвам на тези млади хора", каза още ректорът на МУ.