"Хора, носете си маските и като дойдете при личните лекари, стойте на разстояние и си носете маските. Стига с тези потоци". За това призова заяви доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари пред БНТ.

По думите му споровете за мерките за безсмислени. Компетентните взимат решения, а нашата цел е да направим така, че да преминем зимата благополучно и да стигнем до лятото. Той даде пример, че в историята важните решения са взимали старейшините на едно племе. На първо място "старейшините" у нас не се държат адекватно, като ни питат дали ни харесва или не и се опитват да се съобразят с претенциите ни, посочи доц. Киров.

Близо 360 хил. поставени ваксини след въвеждането на зеления сертификат

Близо 360 хил. поставени ваксини след въвеждането на зеления сертификат

Над 2 млн. дози са поставени през последните 6 месеца

Любомир Киров изпитва срам, когато трябва да отговоря да въпрос защо българите не искат да се ваксинират.

По думите му вероятно има необходимост от лекари, медицински сестри, а и от медицинска техника. Той изтъкна, че в настоящата ситуация се надхвърля и лимитът за изследвания. Той призова НЗОК да не се опитва да санкционира личните лекари при надхвърляне лимита за изследвания.

COVID зони са разкрити в 23 области в страната

COVID зони са разкрити в 23 области в страната

Най-много ковид зони има в София

Личните лекари са на мнение, че ковид зоните са огромен неуспех, които можели да подпомагат и да бъдат нещо допълнително, но не могат да изнесат никакъв товар. Киров уточни, че има пациенти, които вече искат да им бъде поставена бустерна доза. За него зелените сертификати са правилна мярка, която е подтикнала колебаещите да се ваксинират, а това е добре.