Новите изисквания на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) при лечение на хроничен вирусен хепатит С влязоха в сила. Те се отнасят за болните над 18-годишна възраст в извънболничната помощ и са валидни от 1 март, съобщават от НЗОК.

От касата уточняват, че изискванията и мотивите към тях са били предоставени за обществено обсъждане.

От съобщението до медиите става ясно, че изискванията за приложение на безинтерферонова терапия при лечение на хепатит С са съгласувани с националните консултанти по медицинска специалност "Гастроентерология", с председателя на Българското дружество по гастроентерология и с външни експерти по същата специалност.

ВАС реши в полза на пациентите с хепатит С

ВАС реши в полза на пациентите с хепатит С

Лекарите не трябва да избират най-евтиното лечение

21 млн. лв. ще похарчи Здравната каса до края на тази година за лекарствена терапия за домашно лечение на Хепатит С. Толкова са били разходите и миналата година. От НЗОК смятат, че ефектът от прилагането на изискванията ще бъде значително по-голям заради почти 100-процентовата успеваемост спрямо стандартната интерферонова терапия.

Лечението ще обхване и пациенти с по-леки форми на чернодробно увреждане.

Атакуваха в съда новите правила за лечение на хепатит С

Атакуваха в съда новите правила за лечение на хепатит С

Нарушават правото на пациента да бъде лекуван с най-подходящия медикамент

Очакванията са в по-дългосрочен план броят на заболелите от хепатит С да намалее. Очаква се да има и по-малко хоспитализации заради липса на усложнения от лечението.

От Здравната каса допълват, че се обхващат млади пациенти в начален стадий на заболяването, при които има възможност за пълно излекуване и запазване на репродуктивните способности.