Лекари предлагат да се създадат мобилни пунктове, където да се правят проби за COVID-19, за да бъде бързо, лесно и безопасно откриването на коронавируса, предаде Bulgaria ON AIR. Така ще се съкрати пътят на пациента и ще се подпомогне работата на болниците, смятат общопрактикуващите лекари.

"Искаме да се носят маски на закрито, не можем да спрем младите да излязат да изразят мнение на улицата, да отидат на дискотека, на фитнес", заяви в предаването "Денят ON AIR" общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова

"В аптеката ходят болни хора, логично е да си сложиш маска. За нас е важна сигурността на пациентите, да не се страхуват да дойдат в кабинета." - допълни тя.

"Редно е да се предпазваме един друг, няма движение около искането за плащане на PCR тестовете от Здравната каса. Искаме да могат да се взимат проби както за COVID-19, така и за грип, искаме да създадем сигурност в хората, потърсили личния си лекар, че там, пред кабинета, те няма да се заразят." - каза още тя.

По думите ѝ, трябва да се реши и въпросът за здравно неосигурените, които нямат възможност да си платят 100-120 лева за тест.

"Надяваме се със смяната на здравния министър да успеем да се разберем. Не му завиждам, защото идват месеци, в които хората ще боледуват повече." - посочи тя.

Според нея изборът на нов здравен министър е много добър, тъй като има повече от добри отзиви от страна на колегите им относно работата му като ръководител на голяма болница.

"Ще търсим диалог, разбиране и през септември децата трябва да бъдат имунизирани. Като лични лекари искаме да осигурим защита на всички." - обобщи д-р Николова.