Лекари и медицински сестри от болницата в Свищов масово излизат в болничен и дори в отпуск, а трети напускат, когато нуждата от медицински кадри е належаща, съобщи bTV.

От скоро нефрологът д-р Петя Страхилова вече не работи в Свищовската болница. Предизвестието е изтекло, а мотивът за напускането бил личен. 

"Аз съм сама в цялата болница. Казаха ми, че хирург няма, няма и да има до края на месеца. Той е болничен. Търся невролог за пациент в кома. Няма невролог. Тук не се приема, разберете. Ние сме останали без болнична помощ и без Спешна помощ. Ръководството тотално е абдикирало. Всичко е оставено в ръцете на кмета. Той се разпорежда с всичко. Той приема, той изписва пациенти, той настанява", обяснява д-р Страхилова.

Хора, които не са тук на място на терен, няма как да преценяват кой коли и кой беси. Болнични, отпуски. Само и само да не са в лечебното заведение. Ние сме принудени да търсим помощ от други лекари, от други места, но не срещаме разбиране от лекарите, които са в лечебното заведение", пояснява кметът на община Свищов Генчо Генчев. Много от докторите и медицинските сестри в момента са болни.

Д-р Иванка Спасова от детското отделение казва, че "из града се носело, че не работи отделението", а то работи.

От болницата признават, че усилията са насочени към COVID болните, но останалите отделения са покрити с персонал, с изключение на хирургията.

"Има отпуски, но те са от хирургично отделение", отбелязва главната сестра на болницата в Свищов Ваня Ламбева, но допълва, че сега не е моментът лекарите да си вземат почивка. С външни лекари общинската болница е обезпечена до края на декември.