Лекари и пациенти застават зад протеста на медиците от болница "Шейново". Пациентски организации "Заедно с теб" се присъединяват към протеста на медиците от II САГБАЛ "Шейново" и остро осъждат нападението над лекар от болницата, съобщават от обединението.

Лекарите в "Шейново" излизат на протест срещу насилието

Лекарите в "Шейново" излизат на протест срещу насилието

Агресията срещу лекари била ежедневие

Настояват политиците и институциите да не се спотайват и да очакват и тази ситуация да отмине, а да предприемат реални действия срещу агресията над българските лекари. Призовават политиците да не чакат да бъде убит български лекар, който изпълнява служебните си задължения. Също така, се обръщат към пациентите и техните близки да запазят доверие и уважение в медиците, а при нарушения да сигнализират както тях, така и институциите.

Екипът на Първа САГБАЛ "Света София" също изразява своето категорично възмущение от проявеното насилие върху д-р Албена Гагова, лекар в столичната АГ болница "Шейново". "Ние сме шокирани от поредния случай на неоправдана агресия върху медик. Укоряваме недопустимото поведение на бащата и се засвидетелстваме нашата пълна подкрепа към колегите от болница "Шейново"", споделят от лечебното заведение.

Всички медицински специалисти заслужават уважение и безопасна работна среда, за да бъдат отдадени пълноценно на своята професия и пациенти, според лекарите. "Изразяваме надежда, че това ще бъде последното нападение над лекар и умоляваме хората за повече търпение и човечност. Нашият екип използва възможността да пожелае бързо оздравяване и възстановяване на д-р Гагова", коментират още от болницата.

И от Националната пациентска организация не могат да останат базучастни свидетели на този акт на насилие над медик. Изразяват огромното си възмущение и огорчение от всички прояви на агресия. Обръщат внимание на особената тежест на деянието, тъй като агресивното поведение е насочено към лекар, който е изпълнявал служебния си дълг и е полагал грижи, за да опази два живота и да им даде възможност да поемат по нов път.

Национална пациентска организация смята, че агресията към лекарите е поведение, което трябва да бъде изкоренено от обществото. Съзнателното причиняване на вреда или болка, демонстрацията на неприязън или използването на сила спрямо медиците трябва да бъде заклеймено като престъпно деяние, заслужаващо най-суровото законово наказание. Изразяват своята подкрепа към д-р Албена Гагова и екипа на болница "Шейново", като остро осъжда деянието и призовава за прилагане на цялата строгост на закона.

Лекарите от Александровска болница също са потресени от вандалското насилие, извършено срещу д-р Гагова от АГ Болница "Шейново". Не протестират срещу насилието против колега, лекар, специалист, протестират срещу насилието, което става почти ежедневие у нас и заплашва всеки българин, съобщават те в отворено писмо до медиите.

"Не е нормално да посегнеш на човек, за да наложиш своята истина, своето право. Нечовешко е да удряш и биеш беззащитен човек - независимо дали е мъж, жена или дете", коментират те. "Ние лекарите сме призвани по силата на професията, която сме избрали да пазим живота, да се борим за него дори когато изглежда, че няма надежда. Всеки пациент вярва, че ние ще водим такава битка и за неговия живот. Дори и тези, които са посегнали на д-р Гагова", допълват медиците.

Призовават, настояват и очакват, като граждани, като лекари и най-вече като хора, "да имаме спокойствието и сигурността да работим и да живеем, които всяка европейска държава трябва да гарантира на своите граждани".

Задържаха мъжа, нападнал акушерка в столичната болница "Шейново"

Задържаха мъжа, нападнал акушерка в столичната болница "Шейново"

Стоянов внезапно ѝ нанесъл удар в главата и жената паднала

Припомняме, мъж преби акушерка, минути след като стана баща в столичната болница "Шейново". Той не се поинтересувал от състоянието на съпругата и на детето си, а агресивно настоявал да вземе плацентата на новороденото си бебе.

Жертвата, д-р Албена Гагова, обяснила на мъжа, че плацентата е биологичен материал и за неговото използване и съхранение има установен ред. Тогава мъжът заявил, че има всички нужни разрешителни и се позовал на шефа на болницата. Акушерката се обадила до своя началник, а управителят на болницата обяснил, че дори не е чувал човека. Обяснили на бащата, че плацентата ще бъде надлеждно съхранена и че не може да му бъде предоставена в почивния ден.

Като разбрал, че не може да вземе плацентата в почивен ден, мъжът започнал да нанася удари по акушерката.