Лекари специализанти излизат на протест в София, съобщава БНР.

Днес по обяд те се събраха пред Министерството на здравеопазването, за да заявят, че повече няма да търпят да ги принуждават да напускат страната, вместо да останат да лекуват хората в регионите, където има недостиг на медици.

Протестиращите обясниха, че основното им искане е да има ефективна държавна политика по задържане на младите кадри у нас.

Преди месец младите лекари се срещнаха с представители на здравното министерство и Българския лекарски съюз, където представиха исканията си.

БЛС се обяви против служебното разпределяне на специализанти от МЗ

БЛС се обяви против служебното разпределяне на специализанти от МЗ

Зам.-министър Начева пое ангажимент текстът в Наредбата да се коригира

Поискахме така да бъдат съставени политиките, че ние да сме стимулирани да останем, а всъщност този акт предвижда нашето насилствено задържане тук, което като ефект ще даде едни огромен отлив на млади кадри от системата, прогнозира д-р Александра Вълчева, лекар специализант по анестезиология в "Пирогов", по повод идеята на МЗ три години след специализацията да се работи в одобрено от Министерство на Здравеопазването лечебно заведение.

Наредбата в сегашния ѝ вид е по-скоро насочена лобистки към големите болници, защото поправката в последния текст просто предвижда и кадрите да остават в базата за специализация, посочи специализантката.

Според нея е необходим списък, от който специализантите да могат да излизат. Такъв обаче нямало, както няма списък и на специалности.

Големите болници сега ще бъдат субсидирани, а ние имаме като цяло против цялата концепция насила да бъдем задържани, където и да е, обясни д-р Вълчева.

Здравният министър Кирил Ананиев се срещна с протестиращите и се договориха да проведат следваща среща в началото на ноември. Дотогава те ще внесат и следващи свои предложения. Здравният министър пое ангажимент да не се бърза с наредбата, а акцент да бъде поставен върху прецизирането на текстовете.

Здравното министерство размисли - няма да има служебно разпределение на млади лекари

Здравното министерство размисли - няма да има служебно разпределение на млади лекари

Наредбата за придобиване на специалност ще бъде коригирана