Ръководството на БЛС и младите лекари се обявиха против промените в Наредбата, предвиждащи специализиращите на държавна издръжка млади лекари да бъдат служебно разпределяни след приключването на специализацията в посочени от МЗ лечебни заведения.

А в случай, че специализантът не изпълни задължението си, той да трябва да връща заплатите, получените по време на специализацията.

Това стана ясно на среща на ръководството на БЛС - председателят д-р Иван Маджаров, зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов и д-р Нели Нешева, член на УС на БЛС, заедно с лекари специализанти и завършващи студенти по медицина.

В тази връзка от БЛС направиха няколко предложения на зам.-министър Начева, в които настояват за отпадане на служебното разпределение от МЗ в избрани от ведомството лечебни заведения и правото на свободен избор на младите лекари къде да специализират да не бъде нарушавано.

Министерство на здравеопазването финансира специализанти по медицина

Министерство на здравеопазването финансира специализанти по медицина

На специализантите без доходи се дават стипендии

Те искат още специализантите да са наясно предварително къде и при какви условия ще работят след като завършат, като това според тях трябва да се гарантира с подписване на договор.

От Лекарския съюз искат да ясно и прозрачно провеждане на конкурсите за назначаване на специализанти, както и кандидатстването за субсидираните дефицитни специалности от страна на МЗ да става по вече унифицирания начин.

На срещата с БЛС и младите лекари, зам.-министър Жени Начева пое ангажимент направените предложения да бъдат представени на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и Наредбата за придобиване на специалност да бъда коригирана в най-кратки срокове.

Смятат за дискриминация специализанти да приемат пациенти в почивните дни

Смятат за дискриминация специализанти да приемат пациенти в почивните дни

Лекари без специалност нямат компетентност, смятат от "Заедно с теб"

Тя уточни, че новата Наредба и към този момент не предвижда служебно разпределение в конкретни лечебни заведения за финансираните от МЗ и че става въпрос за недостатъчно ясно формулиран текст.

Начева увери, че правото на свободен избор къде да специализират младите лекари няма да бъде засегнато.