Лекарите нямат практика да докладват нежеланите реакции след поставяне на ваксините. Това заяви професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология пред БНР.

Ваксините са особен вид лекарства, но като всички лекарства и при тях има странични и нежелани действия, каза проф. Кантарджиев. След като ваксината действа, предизвиква антигенно дразнене, организмът образува имунен отговор, то значи при някои от имунизираните ще се появят нежелани реакции, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Страничните нежелани реакции по закон в нашата страна се описват от лекарите. Те трябва да бъдат докладвани на три места: в Националния център по заразни и паразитни болести, в Изпълнителната агенция по лекарствата и във фирмата-производител на дадената ваксина, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Според докладите на районните здравни инспекции над 90 процента от децата са ваксинирани, но има случаи, в които не се откриват антитела в кръвта им, обясни националният консултант по микробиология.

При обобщаване на докладите на районните здравни инспекции колко ваксини са поставени обикновено се показват задоволителни цифри - над 90%, което е много успокояващо, коментира Кантарджиев. Когато се вземе кръв на деца и се търсят антителата, за да се докаже по безспорен научнообоснован начин дали са ваксинирани, положението се оказва малко по-друго.

На две деца от Пазарджик, които имат записана ваксина, не се доказват антителата към трите вирусни инфекции. Това значи, че тази ваксина не е поставена, макар че по документи те са ваксинирани, обясни директорът по микробиология.

Два нови случая на морбили в Пазарджик

Два нови случая на морбили в Пазарджик

Децата са имунизирани, според документите им

Всяка година Центърът изготвя доклад за имунизационното състояние на нацията, който включва броят поставени ваксини, и какви странични нежелани реакции са докладвани, допълни проф. Кантарджиев и даде пример с 2016-а година и ваксината за морбили, паротит и рубеола, за която са описани само две нежелани реакции.

Според него, това е силно намалена цифра. Това значи, че лекарите нямат практиката да докладват нежеланите реакции, а трябва да се докладват. Защото когато лекари - привърженици на антиимунизационните движения кажат: "Ах, колко реакции съм наблюдавал", аз го питам простичко: "Колко си докладвал?" и той отговаря: "Ами, не съм докладвал".