Българският лекарски съюз излиза с декларация, в която се обявява против неглижирането на проблема с Covid-19, каквото се наблюдава в последните дни и призивите за неговото подценяване, включително и от публични личности.

След месец и половина в условия на извънредно положение, всички се надяваме възможно по-скоро да се върнем към живота преди пандемията, уверяват от БЛС и категорично настояват проблемът да не се политизира.

Спешен медик: И хроничните заболявания може да са опасни като коронавируса

Спешен медик: И хроничните заболявания може да са опасни като коронавируса

Ако сте здрави, може с маска и очила да нагледате родителите си, съветва медик

БЛС призовава да се изработи конкретен план за поетапно освобождаване на мерките с конкретни срокове и при спазването на необходимите противоепидемични мерки, като носенето на предпазни маски, социална дистанция и лична хигиена. Сред мерките, според БЛС, трябва да е и възобновяването на работата на кабинетите за извънболнична помощ, за да може да се извършват профилактични прегледи на лица над 18 г., както и да се полага грижа за пациентите от рисковите групи, контрол и оптимизиране на терапията на пациентите с хронични заболявания.

Болниците ще издържат с 85% изчисли Лекарският съюз

Болниците ще издържат с 85% изчисли Лекарският съюз

Притокът на пациенти в лечебните заведения е намалял драстично

Според БЛС е необходима и оценка на противоепидемичната ефективност на мерките за ограничаване на движението между областните центрове, разходките в планината и посочване на обозрим срок за премахването им.

От БЛС подчертават, че изказват професионално мнение, без политически нюанси.