"Само от днешния ден има над 600 обаждания към специалистите на телефонната линия за пациенти с хронични заболявания."

Това заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация пред Нова телевизия.

По думите му хората звънят с всякакви въпроси, но най-вече защото не могат да се свържат с личните си лекари.

Попаднахме на много тежки и различни казуси, обясни той.

Д-р Хасърджиев: По-ранната карантина у нас спира COVID-19

Д-р Хасърджиев: По-ранната карантина у нас спира COVID-19

По-важна е ваксината от колективния имунитет

Според него основният проблем е, че в момента няма възможност за дистанционен обмен на документи. Налагало се пациентът да ходи в големия град.

Хасърджиев е на мнение, че телефонната линия ще е полезна занапред, но за сега подпомага да се събере информация къде са истинските проблеми.

"Горещата линия за пациенти с хронични заболявания не е отворена случайно. Това се случи след консултации с дружества, които ни алармираха, че има проблеми. СЗО също алармира, че основната група жертви ще бъдат хората с придружаващи заболявания", добави той и подчерта, че почти всички смъртни случаи с коронавирус у нас са и с различни заболявания.

Разкриват телефон за консултации на хронично болни относно коронавируса

Разкриват телефон за консултации на хронично болни относно коронавируса

Пациентите ще могат да получат информация всеки работен ден от 9.00 до 18.00 часа

На номер 0800 14 515 пациенти с хронични заболявания ще имат възможност да получат информация от специалисти в ендокринологията, кардиологията, онкологията, инфекциозните болести и др.

На 0800 14 515 пациентите могат да се свържат и с психолог, с когото да обсъдят тревожността или притесненията си в извънредната ситуация. Линията не обслужва спешни състояния.

Д-р Станимир Хасърджиев смята, че покрай кризата с коронавируса са се появили много от проблемите на здравната ни система.

Те са известни, но като че ли все бяха отлагани във времето, допълни той.

Според него единственият начин в България да започнат поетапно да отпадат мерките е като защитим тези, които ще дадат най-големите жертви. Той смята, че системата ни още не е готова, но се надява по време на епидемията да се направи всичко възможно.