От Националното сдружение на личните лекари настояват да се определят нови коректни критерии, които да са валидни за новорегистрираните пациенти с артериална хипертония (високо кръвно).

Пациентите с установена и регистрирана преди въвеждането на критериите хипертония да не търпят промени в статуса на кодираните заболявания, гласи становище на Общопрактикуващите лекари.

Хапчетата за високо кръвно стават безплатни

Хапчетата за високо кръвно стават безплатни

От 1 януари 2017 г.

Есенциалната (първична) хипертония представлява 90-95% от регистрираната хипертония в световен мащаб. Причините за нея са неизвестни. В САЩ, страна с доказано добра статистика, есенциална хипертония е налице при 90-95% от случаите при възрастни.

В България, пациентите с това заболяване са около 23-24% от регистрираната хипертония. Ясно е, че не ние българите сме различен вид хора, а най-вероятно има нещо нередно в условията за регистриране. Пациентите с есенциална хипертония у нас са около 350 хил. човека.

Всеки пети българин е с високо кръвно

Всеки пети българин е с високо кръвно

1 200 000 пият лекарства

Решението на НС на НЗОК би трябвало да разреши тези 24 % от пациентите с хипертония да имат възможност, при лечение с монопрепарат (не комбиниран, т.е. такъв, който включва в себе си два медикамента) да получат 100% реимбурсация.

1/3 от 2-та милиона българи с високо кръвно се лекуват адекватно

1/3 от 2-та милиона българи с високо кръвно се лекуват адекватно

България е с честота на хипертонията около 55% при средна 35% за Европа

Но това съвсем не е така, поради въведените с Решението на НС на НЗОК критерии за предписване и условия (които не отговарят нито на правилата за кодиране, нито на медицинската наука), се казва в становището на общопрактикуващите лекари.

Една от причините за ограничението за заплащане от страна на Касата касае пациенти, които се лекуват и от други заболявания.