В момента ситуацията пред кабинетите на личните лекари е трагично, има пълно объркване на потоците и няма абсолютно никакъв ред. Това заяви председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари Георги Миндов пред БНТ.

По думите му за лекарите е кошмар и те изнемогват. Трябва да бъде въведен пълен локдаун в София, ако искаме да оживеем и да не даваме повече жертви, настоя д-р Миндов. В момента легловата база е почти запълнена, има вече починали хора в линейките, не трябва да бъде допускана ситуацията от есента на миналата година.

София затяга COVID мерките

София затяга COVID мерките

Забраняват екскурзиите, затварят музикални, танцови и езикови школи, пускат непълнолетни в моловете само с придружител

"Въобще не трябва да си играем на мерки, мерчици и ковид зони. Трябва да бъде въведен пълен локдаун на абсолютно всичко", настоя Георги Миндов. Трябва да стиснем зъби, да не даваме повече жертви и да не умират хора в линейките като в предишната вълна, която дори я задминахме, посочи медикът.

Според него ковид зоните в настоящия си вид не работят и не вършат работа. Трагично е положението и никои не трябва да си прави някакви други сметки, предупреди лекарят и добави, че самите медици стават огнище на коронавируса с хаоса пред кабинетите на личните лекари.

По отношение на ваксинацията, Миндов отчете, че има 691 000 поставени дози ваксини. Ако ги разделим основно на две имаме около 400 000 ваксинирани. 51% от лекарите са ваксинирани в София, а учителите - 26%. Само 18% от хората над 65-годишната са ваксинирани.

Любомира Николаева-Гломб: Нека затворим учениците последни

Любомира Николаева-Гломб: Нека затворим учениците последни

За да работи една ваксина на популационно ниво, трябва голяма част от населението да бъде ваксинирано

При пациентите на Миндов има желание за ваксинация само с третата бустерна доза, но не и за първата доза. Личните лекари нямат изпратени указания от Министерство на здравеопазването, заповед или нареждане да поставят третата доза, разполагат само с препоръки. Ако утре нещо стане с нашите пациенти, отиваме не знам къде, отиваме в съдебната зала, изтъкна Миндов.

3469 нови случая на коронавирус, положителни са 19.29% от изследваните проби

3469 нови случая на коронавирус, положителни са 19.29% от изследваните проби

Болестта отне живота на 93-ма души...