Личните лекари не са санкционирани и няма и да бъдат санкционирани, ако здравноосигурен пациент не отиде на профилактичен преглед. Това се посочва в позиция на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

В НЗОК няма и не се предвижда да има комисия, която да описва по какъв начин личните лекари канят пациентите си за годишни профилактични прегледи, пише още в позицията, която е по повод фалшива новина, публикувана в български вестник, според която личните лекари ще бъдат глобявани, ако не повикат пациентите си на профилактичен преглед.

Депутатите приеха бюджета на НЗОК на първо четене в комисии

Депутатите приеха бюджета на НЗОК на първо четене в комисии

От БСП и ДПС се обявиха против приемането му

В Закона за здравето е регламентирано, че пациентите, които не се явят на задължителен годишен профилактичен медицински преглед, изследвания или имунизации, трябва да бъдат наказвани с глоба от 50 до 100 лева.
Глобата при повторно неявяване е между 100 и 200 лева.

В Закона за здравното осигуряване пък се посочва, че за неявяване на профилактичен преглед, осигуреният пациент губи осигурителни права за срок един месец.
Тази норма съществувала отдавна, но досега не е прилагана у нас нито веднъж, обясняват от пресцентъра на НЗОК.

Никъде обаче не е регламентирано, че джипитата ще бъдат отговорни за това, че техни пациенти не са се явили на преглед.

Поради това НЗОК обмисля начини да стимулира пациентите да се ползват от правото си на профилактичен преглед.

Мая Манолова критикува остро проектобюджета на НЗОК

Мая Манолова критикува остро проектобюджета на НЗОК

Той превръща МС и НС в помощни органи на Агенцията по медицински надзор

Статистиката на здравната каса сочи, че около 38% от хората на възраст над 18 години посещават личния си лекар за профилактика, заплатена от НЗОК. Останалите не се възползват от това.

"В тази връзка касата стартира информационна кампания за повишаване на знанията на здравноосигурените за обширния пакет от дейности, които извършват общопрактикуващите лекари и лекарите специалисти от извънболничната медицинска помощ за превенция на тежки социалнозначими заболявания, което е в полза както на пациентите, така и на институцията", пишат от НЗОК.

Припомняме, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев предлага да бъдат въведени повече санкции за хората, които пропускат задължителните профилактични прегледи. Санкциите - тези пациенти да имат по-висока здравна вноска, както и да плащат повече за някои дейности.

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Реформата е закъсняла, по мнението на здравния министър