Следващата седмица личните лекари ще протестират, като все още точна дата за акцията не е определена. Това предстои да бъде направено в събота на събрание на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Протестът им е срещу абсурдния начин на финансиране на тяхната работа от Здравната каса. Лекарите настояват, че не само те са ощетени, но и пациентите.

1 април в здравеопазването може да е трагичен, предупреди Лекарският съюз

1 април в здравеопазването може да е трагичен, предупреди Лекарският съюз

Царят административен хаос и безпомощност

Христо Димитров, зам.-председател на сдружението, обясни, че НЗОК е планирана средства за профилактични прегледи за 37% от пълнолетните граждани, но въпреки това лекарите продължават да са задължени да извършат профилактични прегледи на всички български граждани и търпят санкции, ако не изпълнят задълженията си.

Паралелно с това Касата е предвидила 2 300 000 прегледа в детското здравеопазване за тази година.

По думите на Христо Димитров, цитиран от БНР, сравнително това е три пъти повече от миналата година, когато са направени 867 000 прегледа. „Ние нямаме деца!”, възмутен е Димитров, според когото този бюджет е предвиден така, че едни пари да бъдат затворени, за да могат в последствие да бъдат прелети към други пера, най-вероятно в лекарства.