Не ни пречете да лекуваме болните. За това призовава общопрактикуващият лекар д-р Виктория Чобанова в своя позиция от името на своите колеги.

Тя сигнализира за незаконосъобразни действия на служители на РЗОК, НЗОК, РЗИ и Министерството на здравеопазването, които пречат на личните лекари да вършат работата си - диагностика, проследяване и лечение на болните.

Тя посочва, че в момента общопрактикуващите лекари са извънредно натоварени с прегледи в кабинета и с дистанционни консултации на своите пациенти. Все по-често обаче поради липса на места в болниците, на домашно лечение остават пациенти, които се нуждаят от хоспитализация.

На този фон по нейни думи чиновници от всякакви институции губят времето на личните лекари и лишават болните от необходимата им медицинска помощ.

Като примери д-р Чобанова изтъква, че често джипитата чакат с часове пред РЗИ, за да получат ваксини.

Личните лекари скептични, че мерките ще свършат работа

Личните лекари скептични, че мерките ще свършат работа

Джипитата отричат да са абдикирали от ваксинацията

Освен това вместо да осигури възможност за диагностика в условията на епидемия, НЗОК е определила лимити, по-ниски от миналата година - средно 3 лв. за изследвания за 3 месеца.

Според нея множеството проверки на МЗ и Здравната каса са по абсурдни казуси - проверяват се извършени от личните лекари, но незаплатени от НЗОК противогрипни ваксинации, като се налагат санкции за дейност, за която е отказано заплащане в нарушение на НРД; налагат се санкции до 9000 лв. на лекари, приети по спешност на лечение в болница в критично състояние, които не са информирали НЗОК за това, независимо че пациентите са преглеждани и лекувани от заместника.

По нейни думи НЗОК еднолично взема решение по теми, които нямат нищо общо с договореното в НРД, без предварителни преговори, без обществено обсъждане на плануваните промени и без оценка на въздействието.

Вместо да помогнат на общопрактикуващите лекари да извършват диагностика и лечение на болните, здравното министерство и Касата им възлагат все повече канцеларски дейности. Като пример д-р Чобанова посочва въвеждането на "електронизацията" в здравеопазването, която вместо да облекчи процедурите, често ги прави невъзможни за изпълнение.

Вместо да реши проблема със здравнонеосигурените, НЗОК по нейни думи предпочита да глобява своите договорни партньори.

Личните лекари: За ваксините топката е в полето на пациентите

Личните лекари: За ваксините топката е в полето на пациентите

Джипитата извършват над 90% от имунизациите в България и са готови за COVID-19

По тази причина личните лекари призовават да бъде прекратен административният тормоз и да не бъдат занимавани с немедицински дейности. Те настояват да отпадне 24-часовото разположение и да се премахнат лимитите в условията на епидемия.

Да бъде осигурено конституционното право наличния лекар да боледува, без да бъде глобяван, е друго от исканията на медиците.

Нека заедно да създадем нетоксична среда за работа на общопрактикуващите лекари, за да има кой да ни лекува след 10 години, призовават те.

От своя страна от Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ призоваха министъра на здравеопазването незабавно да отмени заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от 1 април.

Те са категорични, че това е "гавра с труда на всички медици на първа линия".

В подкрепа на твърдението си те посочват, че само ден преди разхлабването на мерките се отчитат 5176 новозаразени с коронавирус, починали са 155 души, а хоспитализираните са 9811.

От Спешната помощ предупеждават, че тези цифри са непосилни за наличните в страната 300 мобилни екипа,160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения.

Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението, изтъкват от НАРСМП.

Здравната каса упрекна лекар, че я забърква в предизборната кампания

Здравната каса упрекна лекар, че я забърква в предизборната кампания

НЗОК отказва името й да бъде употребявано за политически цели