В лютеницата, за която бе съобщено, че има опасно вещество, не са влагани неразрешени съставки, нито добавки. Информацията е от БАБХ след проверка. Анализът се основава на представен протокол за анализ от Център по биология на храните ЕООД, гр. София. Проверката е по повод изнесените твърдения в сигнала (за "наркотично вещество").
"Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини", гласи съобщението от Българската агенция за безопасност на храните.
Приложеният Протокол за анализ № 710/20.12.2016 г. на Център по биология на храните ЕООД, на който се основава сигналът от Асоциация "Активни потребители", не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол.
От БАБХ уверяват, че олеамидът е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини - зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла.
Той е естествено възникващо съединение производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин. Това вероятно е причината да бъде установен при извършеното изследване.
В тази връзка БАБХ е отправила запитване до Университета по хранителни технологии град Пловдив относно причините за съдържанието на олеамид в продукта.
Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен - олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт.
Тези естествено съдържащи се органични съединения в лютеницата не са "потенциално опасни". Няма установени научни доказателства за тяхната опасност за човешкото здраве.
Наркотичните вещества са класифицирани и строго контролирани от компетентните органи категории. Списъкът е определен от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите. Категорично олеамидът не фигурира като наркотично вещество.
Според становището на специалистите - токсиколози, най-вероятно грешката, че олеамидът е наркотично вещество, се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество което е структурно опасно. "Категорично олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина", гласи становището.
В действащото законодателство за храните са заложени критерии и норми за безопасността на храните, които са задължителни за производителите на храни.
Това са показатели, свързани с микробиологичните, токсикологичните, микологичните и физико-химичните опасности, които по време на производственият процес фирмите са отговорни да следят и спазват.
Целта е да се гарантира безопасността на произведената храна. Също така са определени и допустимите норми относно използването на разрешените добавки в храните, които са от значение за безопасността на храните.