Спешните медици в Горна Оряховица започнаха масово да подават оставките си в знак на протест срещу увеличаващата се агресия срещу тях, информира БНР.

Екипът на областното ръководство на "Спешна помощ" днес е провел събрание, което е продължило няколко часа. Основна тема е било повишаването на сигурността на здравните работници, но до решение така и не се стигнало.

Поради това в рамките само на няколко минути 10 спешни медици депозирали оставките си.

Лекари от Спешна помощ плашат с колективна оставка след агресия

Лекари от Спешна помощ плашат с колективна оставка след агресия

Заради поредния случай на агресия срещу медик в Горна Оряховица

Поводът за решителните действия на лекарите е нападението от началото на тази седмица, когато жена разби устата на фелдшера Наталия Армянова с мобилния си телефон, докато Армянова беше на нощно дежурство.

Пред общественото радио фелдшерът Стела Маркова, която работи вече 19 години в системата, заяви, че напуска, защото не се чувства защитена и ходи със страх на работа.

"Особено нощно време не зная какво ме чака и какво ще се случи и дали ще се върна", сподели тя.

Темата коментира и старшият медицински фелдшер Иван Шишков, който също депозира молбата си за напускане. "Ще видим какви мерки ще се вземат от министерство, от Народно събрание, от прокуратура и тогава окончателно ще решаваме нашата съдба за този филиал. Жалко, че оставяме такова голямо население без медицинско обслужване заради такива случаи, които напоследък много зачестиха", обясни той.

С настоящите оставки екипът в спешния център става с 20% по-малък. Ако спешния филиал се окаже без медици, това би означавало криза в Горна Оряховица, защото спешните медици там обслужват около 80 000 жители - включително и тези от Лясковец и част от община Стражица.

Обвиниха 35-годишната, нападнала фелдшерка в Горна Оряховица

Обвиниха 35-годишната, нападнала фелдшерка в Горна Оряховица

По закон нападателката може да получи до 3 години затвор

"Февруари месец ще бъде критично и проблемно, ако не размислят колегите, както ги помолих. Ще направя втори доклад до Министерството на здравеопазването, ще направим усилия тук да променим начина на охрана. Те не са крепостни селяни и когато пожелаят да напуснат, аз освен да ги убеждавам, не мога насила да ги задържа", коментира областният директор д-р Валентина Хаджирадева.

Междувременно стана ясно, че няма нито един кандидат, който да заеме мястото на напускащите спешни медици.

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Лекарският съюз пита къде е човечността при тази агресия спрямо медици

Болниците не били място за саморазправа и насилие