Пазарджишката многопрофилна болница има спешна необходимост от разкриването на лаборатория за PCR тестове, съобщи Нова телевизия.

По този начин ще се съкрати престоят на пациентите в триажния сектор, които чакат по две денонощия, за да се установи дали са носители на COVID-19.

Дългият престой в триажния сектор, който е единствен за областта, води до абсурдната ситуация, пациенти с недоказан COVID-19 да лежат по носилки и инвалидни колички, поради липса на легла, заяви областният управител Стефан Мирев. 

"С цел намаляване на времето за престой на пациенти със съмнения за коронавирус на легла, определени за триаж, както и за прилагане на правилна терапия, отправихме искане до Министерство на здравеопазването за осигуряване на средства за закупуване на апаратура и разкриване на лаборатория за PCR тестове към най-голямото лечебно заведение в Пазарджик. Надяваме се на разбиране и подкрепа от МЗ и да бъдат осигурени необходимите средства", поясни той. 

Само за последното денонощие през спешната помощ със симптоми на COVID са преминали 75 души. 285 с доказана COVID инфекция са в болница, като 33-ма са в интензивно отделение.