Месеци наред лекарите и медицинските служители в 5-то ДКЦ в София работят без заплати, съобщава БНТ.

През октомври е установено, че повече от три месеца те работят, без да получават възнаграждение. Споделят, че директорът на центъра твърдял, че заработките им са ниски. Самите медици са категорични, че техният кабинет винаги е бил най-натовареният и винаги е работил най-много.

Тогавашният директор д-р Григор Малев твърди, че като станал шеф през 2013 г. завадил лечебното заведение в тежко финансово състояние. Плащал заплати до началото на миналото лято, но след това парите свършили.

Сега ДКЦ-то има нов управител - д-р Вихрен Заяков. Той иска първо да се запознае подробно със ситуацията и след това да даде оценка. Заяков обясни, че му е възложено да търси рационално решение на проблемите. Тепърва ще види какви са те.

Моника Чеуз от дирекция "Здравеопазване" коментира, че са помогнали дотолкова, доколкото са извършили голяма проверка на дружеството. Сменен е бившият управител. Столична община по всякакъв начин подпомага лечебните заведения и са готови да съдействат за решаване на проблемите, коментира Чеуз.

От своя страна юрисконсултът на агенция "Здравеопазване" Огнян Лютаков обясни, че д-р Вихрен Заяков трябва да провери състоянието на търговското дружество. След това той трябва да представи отчета си пред Дирекция "Здравеопазване" към Столичен общински съвет. Впоследствие Столична община ще предприеме мерки по предложената от д-р Заяков програма.

Счетоводителят на 5-то ДКЦ е категоричен, че финансовото състояние е тежко, но засега "корабът е над водата". Очакват сериозна помощ от общината и общинския съвет. Той увери, че се стараят с всеки един приход да плащат заплати. Дефицитът за заплати е 60 000 лева.

Лекарите в центъра са категорични, че това е минусът само за заплати. Имало обаче и за ток, вода, отопление. Те се надяват, че новото ръководство ще намери решение.

Те споделят, че от октомври не са получавали заплати. Те признават, че условията им не са леки, но търпят.