От Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) започват извънредни проверки на тъканните банки, които вземат и съхраняват проби от пъпна връв. Инспекциите са разпоредени от изпълнителния директор на ИАМН Росен Иванов.

Целта на инспекциите е да се установи дали се спазват изискванията на Закона за трансплантации на органи тъкани и клетки и Наредба № 6 от 2007 г. за утвърждаване на Медицинския стандарт за трансплантация на органи тъкани и клетки. Ще бъде видяно оборудването, квалификация на персонала, донорските досиета, редовното водене на изискуемите регистри, отчетността към ИАМН

Общо 11 тъканни банки извършват дейност по вземане, експертиза и съхранение на стволови клетки от пъпна връв на територията на Република България, като 6 от тях съхраняват биологичен материал в България, а 5 в страни от Европейския съюз.

Крайният срок за извършване на проверките е 8 ноември, като обобщени резултати могат да се очакват в десетдневен срок след тяхното приключване. 

Шеф на тъканна банка иска актуализация на Закона за трансплантации

Шеф на тъканна банка иска актуализация на Закона за трансплантации

ИАТ да контролира клетъчните терапии и биотехнологични продукти, предлага доц. Мазгалова

Припомняме, затварянето на дъщерната фирма на тъканната банка "Криосейв" предизвика смут сред хиляди семейства, платили хиляди левове за пробите си.