За проблемен казус с проби със стволови клетки от пъпна връв съобщава bTV.

Хиляди семейства, платили хиляди левове за пробите, са притеснени, след като дъщерната компания на тъканната банка "Криосейв" прекратява дейността си у нас.

Компанията в страната ни е имала лиценз за вземане на стволови клетки от кръв и от тъкан на пъпна връв от 2010 г.

Взетите проби са се съхранявали дългосрочно в лаборатории в Швейцария и Белгия. От скоро обаче съхранението е в Полша, което е внесло смут сред семействата. По данни на Агенция "Медицински надзор" близо 5000 българи са донори на въпросната банка.

Клиентка на тъканната банка разказва, че през 2014 г. е сключила договор за вземане и съхранение на стволови клетки от пъпната връв на новороденото й дете. За услугата тя плаща 5000 лева. Въпреки че до май тази година пробите са се съхранявали в лаборатория в Белгия, след това те са били преместени в Полша. Междувременно дъщерната компания на банката у нас задействала прекратяването на дейността си.

Много е притеснително, защото реално не зная дали този договор е валиден, дали тази проба се съхранява и при какви условия тя е преместена, обясни клиентката.

Българската компания посочва, че тя иска да прекрати дейността си заради несъгласие с последните политики на холандското дружество, което е едноличният собственик, а именно - закриване на лабораториите в Белгия и Швейцария и прекъсване на достъпа до базата данни с донори. Причината е, че това правело невъзможно обслужването на местните клиенти.

И от компанията, и от Агенция "Медицински надзор" уверяват, че пробите се съхраняват съгласно всички изисквания, така че клиентите не трябва да имат притеснения.

ИА "Медицински надзор" съобщи и че преди да прекрати лиценза на българската компания, щяла да й извърши проверка.