Частните болници изявиха готовност да се включат в борбата срещу коронавируса. В официално писмо някои от най-големите лечебни заведения заявиха, че имат пълна мобилизация и са подготвени с медицинска апаратура и персонал.

В една от големите частни болници в столицата подготовка и мерки за борба с COVID-19 има още преди 10 дни, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Ние разполагаме с всичко необходимо поради самия факт, че нашият основен предмет на дейност са пациенти в много тежко състояние. От тази гледна точна ние разполагаме с над 15 респиратора и това е само в нашата болница", заяви проф. Иво Петров.

Частните болници в готовност да се включат в борбата с коронавируса

Частните болници в готовност да се включат в борбата с коронавируса

Очакват Националния кризисен щаб да посочи алгоритъм за това

"За мен странно прозвучават в публичното пространство информации от типа - имаме два апарата, имаме един, имаме неработещи.Как тогава тази система е работила до момента, аз не мога да си го представя", коментира управителят на на една от частните болници Андрей Марков.

Болницата вече е подготвена и с помещения за настаняване на положителни пациенти. От другата седмица в медицинското заведение очакват и т. нар. бързи тестове, а според проф. Иво Петров целият медицински персонал знае как да действа при пациент със съмнения за вируса.

"Имаме алгоритъм, който е утвърден още от миналата седмица как да се действа при съмнителен пациент, който е евентуално позитивен. Имаме няколко помещения, където да бъде изолиран преди да стане ясен неговият резултат", обясни той.

Според проф. Петров в момента сме изправени пред мутация на вирус, с който населението трябва да се справи. Той посочи, че статистиката за броя на заболелите и броя на жертвите не е много точна.

"Лабораторно се хваща върхът на айсберга. Реално погледнато заразените са много повече, най-вероятно са стотици пъти повече. Ако данните се изчислят правилно, най-вероятно реалната смъртност на брой заболели ще падне до 0,3-0,5", каза още проф. Петров.