"Броят на регистрираните заболявания от остри респираторни инфекции е типичен за сезона. Към момента у нас грип няма, а епидемията традиционно е в началото на годината - януари и февруари. Това заяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова в студиото на Нова телевизия.

Грип вече е регистриран в Европа, от типа щам, който протича с по-тежка клинична картина при по-възрастните хора. Кожухарова напомни за националната програма за безплатна ваксинация на възрастните хора, която е валидна у нас - ваксини има при личните лекари. Интересът от противогрипната ваксина у нас обаче остава много слаб.

Не е късно сега да се направи ваксинацията, увери Кожухарова и призова да се възползваме от това, че няма регистриран грип все още у нас.

Прогнозират тежък грипен сезон

Прогнозират тежък грипен сезон

От Министерство на здравеопазването предупреждават

По отношение на COVID ситуацията има леки основания за умерен оптимизъм, наблюдава се рязък спад на заболелите вече седмици. "Въпросът е дали ще успеем да спаднем до много ниски нива и колко време ще успеем да ги задържим", посочи Кожухарова. Тя не изключва възможност тенденцията да се обърне и отново броят на заболелите да тръгне отново нагоре.

Броят на заболелите в болница и коефициентът на смъртност - това са основните показатели, които се следят. Мира Кожухарова е убедена, че тази вълна никога не достигнала нивата на миналата, като отражение върху това има и самата ваксинация срещу коронавирус, колкото и малко да е ваксиналното покритие в България.

На въпрос дали се обмисля и в България да отпадне възможността за достъп с тестване, Кожухарова потвърди, че се обмисля и се наблюдава какви мерки се взимат в Европа.

"При въвеждане на зеления сертификат се увеличи рязко тестването, но това не е разрешение, тъй като здравия днес, може да е болен след месец. Така че ваксинацията е разрешението", посочи Кожухарова. Тя не отговори ясно дали все пак у нас ще се въведе задължителна ваксинация за групи и професии. Кожухарова обаче е убедена, че при перспективата да трябва да се тестват три пъти седмично, и тези медицински работници, които не са се ваксинирали, ще го направят.

Радостина Александрова: Без излишна паника от новия вариант на COVID-19

Радостина Александрова: Без излишна паника от новия вариант на COVID-19

COVID-19 хлопа на всяка врата, за да се види къде ще му бъде отворено