Това правителство щеше да влезе в историята, ако беше направило ваксинацията задължителна в България. Това заяви пред БиТиВи бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков. Припомняме, че не за първи път той прави такова предложение

Според него следващият министър на здравеопазването трябва да направи ваксините срещу COVID-19 задължителни. "Ако си представим една ситуация, в която всички решаваме да сме противници на червения светофар, започнем да минаваме на червено и започнат много катастрофи, дали вътрешният министър ще излезе и ще обяснява, че нещата са по-добре и ще мобилизира ли полицейски сили, които да контролират движението", каза Мирослав Ненков.

Ненков: Кризата с COVID-19 не се управлява експертно, а политически

Ненков: Кризата с COVID-19 не се управлява експертно, а политически

Според него няма напрежение между лекари и ресторантьори

По думите на Ненков няма нищо лошо в това вътрешният и здравният министър да кажат, че не могат да се справят с контрола на мерките. "За да се предприемат решителни стъпки за овладяване на тази здравна криза, трябва мощно политическо доверие", смята той, но според него първата стъпка е новият здравен министър да въведе задължителна ваксинация от 1 февруари.

Според д-р Аспарух Илиев, който също взе участие, наложените мерки се изпълняват и спазват много проформа.

По думите на Аспарух Илиев имаме няколко проблема - първият е, че има COVID, а вторият, че българинът е с много лошо здраве. "Ние сме шампиони по сърдечно-съдови заболявания във всяка форма - хипертония, затлъстяване, нашият стил на живот е много лош и когато имаме много висока заболеваемост, това се отразява и на смъртността", обясни Илиев.

Родители мислят за конспирации вместо за ваксинация на децата си, недоумява Лъчезар Томов

Родители мислят за конспирации вместо за ваксинация на децата си, недоумява Лъчезар Томов

В момента 10 души с COVID-19 у нас заразяват 13

Според д-р Аспарух Илиев ЕК е в състояние на тревога заради ситуацията у нас. В рамките на ЕС ние сме единствената държава, която с такива високи нива на смъртност не взима никакви мерки, а това противоречи на европейските ценности. "В другите държави щеше да има оставка на правителството и избори", посочи той.

"На първо място трябва да се направи представително проучване какъв процент от хората в България са преболедували коронавируса, на второ място трябва да се прилагат строго мерките и на трето място да се мисли за въвеждане на задължителна ваксинация, защото прекалено много време изгубихме и прекалено много хора умират", отбеляза и Аспарух Илиев.

Математици: Следваща COVID вълна след месец

Математици: Следваща COVID вълна след месец

Нито тотален локдаун, нито задължителна ваксинация: "Ние не сме Австрия", заяви Николай Витанов