Веднага си е проличало въздействието на кривата на заболеваемостта въвеждането на мярката със зелен сертификат. Наблюденията на математика от БАН проф. Огнян Кунчев са, че мярката до голяма степен се спазва.

Опасността да влезем в ново увеличение на случаите обаче е много голяма - ако поддържаме ниското ниво на ваксинация и не се въведат други рестриктивни мерки, предупреди пред БиТиВи Кунчев. Ако държим така, следващата вълна може да дойде края на декември или януари, предупреди той.

По думите на Кунчев в момента епидемиологичната обстановка е по-спокойна, защото ноември и декември са месеци на нарастване за всяко простудно заболяване. Според данните на Националния статистически институт, които са седмица по седмица, починали от 1 до 7 ноември са 1991 души. Според официалната картина на починалите от COVID-19 през същата седмица са починали около 1100 души. Губят се 900 души, това е т.нар. "свръхсмъртност", отчете математикът. Той посочи, че поне 50% от тези 900 души са починали вследствие последиците от COVID-19.

Мирослав Ненков иска задължителна ваксинация за COVID-19

Мирослав Ненков иска задължителна ваксинация за COVID-19

Ако го беше направило, това правителство щеше да остане в историята

И според математика проф. Николай Витанов, който беше гост в студиото на Нова телевизия, нещата в момента вървят добре - има относително траен спад на новозаразените. Това ще продължи до края на месеца.

Въпросът е след това какво ще става, като Витанов чертае три сценария.

Единият е да продължим така, вторият е с плато - с над 2000 нови случая, при което здравната система ще продължи да се натоварва, и трети сценарий - е отново кривата на заболеваемостта да тръгне нагоре, като основен фактор за това развитие биха били предстоящите празници със завръщащите се у дома емигранти и евентуалното завръщане на по-големите ученици в клас, които и без това се намират в революционната си възраст.

Важно е и дали ще спазваме досегашните мерки, увери математикът и призова да бъдем внимателни всички.

"Ако имаме акъл в главата ще паднем под 1000 новорозаразени и под 50 починали на ден и при текущите мерки, но те трябва да се спазват", каза още Витанов.

Д-р Аспарух Илиев: Даваме жертви като на война, управляващите нормални ли са?

Д-р Аспарух Илиев: Даваме жертви като на война, управляващите нормални ли са?

Само спирането на учениците от училище помогна...

Според него в България вече близо 50% от населението се е срещало с COVID-19 или е ваксинирано, но не може да се говори по никакъв начин за колективен имунитет, защото вече голяма група от населението, преболедували коронавируса, започва да излиза от предпазената група. Първо сме далеч от 70%, за да говорим за защита, а и Николай Витанов отговори, че ако извадим тези с фалшив сертификат, то вероятно процентът предпазени ще падне до 40%.

Той не смята, че у нас може да се въведе нито тотален локдаун, нито задължителна ваксинация. "Ние не сме Австрия", заяви Николай Витанов.