Проблемът при връщане на децата в училище е в това, че в България няма достатъчно тестове от специфичния тип, който родителите предпочитат, проблем има и в организацията - когато дойдат тестовете в рамките на 24 часа се разпределят за 1-4 клас до края на следващата седмица. Средства има до коледната ваканция. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката "Властта говори! Открито" във фейсбук страницата на Министерския съвет.

Той уточни, че са поръчани 3 милиона теста, но в склада в Лозен сега има 851 000 теста.

"Тежестта я понасят всички, тя идва от високата заболеваемост в страната - до преди 2-3 седмици в много региони имаше над 1 300 заболели на 100 000 души. Има в момента бърз спад надолу, радикално решение ще се взема, когато заболеваемостта спадне от 250 на 100 000 души, каквато вече има в Смолян, Кърджали, които са в жълта зона. Дотогава начинът децата да бъдат на училище, е тестването, дата не може да се каже, доставките на тестове зависят от това кога фирмите ще ги докарат с камионите в склада. Разпределят се за 24 ч, родителите ще знаят два дни предварително за прехода към присъствено обучение. Големият проблем е с доставките", поясни подробно Денков.

Има възможност за ротация - при заболели между 250 и 500 заболели и на места влизаме и в нея, посочи още той.

Синдикат "Образование": Безплатни тестове за всички учители и ученици, щом са задължителни

Синдикат "Образование": Безплатни тестове за всички учители и ученици, щом са задължителни

Правенето на тестовете в училище с доброволци било лишено от логика

Търсим постоянно баланс между всички страни, категоричен е министърът, затова се следва медицински обоснованата линия, уточни още той. Денков поясни, че МОН се е отказало от идеята училища сами да поемат тестове, обсъдено е със синдикатите и е решено, че ще се появи скрит ценз - някои училища ще могат да осигурят тестове, други - не. "Синдикатите възразиха, идеята отпадна, не се обсъжда," обясни министърът на образованието.

Николай Денков съобщи, че в сряда е имало среща с МЗ и е обсъден вариант за връщане на по-големите ученици в клас - 5-7 клас, но с друг тип тестове - сами да си вземат проба от носа, в предната част на носа, а не да бъркат, това да става в класните стаи. Така е в Австрия. За съжаление в България родителите са настроени негативно към тестовете, трябва да се преодолее съпротивата, категоричен е той.

Средствата за тестове за 2022 г. се осигуряват от бюджета, такива ще се поискат от служебния кабинет, добави още Денков. Едно тестване струва около 25 лв. за месец на дете, ако родител остава вкъщи и получава помощ - е 650 лв. Чисто икономическа логика следва гледната точка, че трябва да се използва този подход, коментира той.

В България има около 6.5% ваксинирани деца, около 4% преболедували, постепенно се натрупва контингентът ваксинирани и в младата възраст, съобщи Денков. Вирусолозите предупреждават, че може да има следващ вариант на вируса, който да е по-опасен за децата. При учителите има 45% ваксинирани и се надявам над 50% преболедували, изгражда се средата да сме по-подготвени за следващата вълна, поясни още той.

Ако има взрив, пак ще трябва да затворим училищата и страната. Практиката от развитите страни е която се опитваме да въведем, поясни Николай Денков.

Той не подкрепя задължителната ваксинация нито за учители, нито за деца. Парите за тестове той определи като "да не са хвърлени на вятъра".

Има деца, които са носители на вируса и болни - над 1000 седмично, има деца в болница, има такива, които губят живота си, за щастие рядко, но се случва, трябва да се направи всичко възможно този риск за заболяване на децата да бъде минимален, поясни той. Денков каза, че заболелите деца са малко, което е заради това, че са стоели вкъщи, ако се оставят децата, бързо ще се върне ситуацията, смята още той.

Доставиха тестове за малките ученици за още 2 седмици

Доставиха тестове за малките ученици за още 2 седмици

Очакват се още 1,1 млн. теста по втората обществена поръчка на МЗ

На въпрос защо не се тестват педагогическият и непедагогическият персонал, той каза: Така се работи в момента, отпуснати са 15 млн. лв. за тестове, включително и за тях. Училищата имат предоставени средства за тестове за учители. Имало е забавяне на парите към общините, но днес ще бъде подписано от министъра на финансите, парите ще стигнат до всички общини, от там до училищата, поясни Денков.

Ситуацията, в която се намираме, е, че заболеваемостта е изключително висока, ако бяхме като германци и австралийци, нямаше да имаме тази вълна и да се сблъскваме с нея - не искам да повторя ситуацията, в която миналата година починаха 110 учители, категоричен е той. Сега наваксваме това, което другите страни направиха миналата година, заключи по темата с тестването на учениците Денков.

Денков коментира и качеството на обучението в електронна среда - проблемите са умора в учителите, застояване на децата и липса на социална среда. Фокусът на МОН е върху присъственото обучение, независимо колко е висока заболяваемостта навън. Това е начинът ние никога да не вадим повече децата от училище, обясни той.

Николай Денков увери, че има средства след завършване на учебната година да се дава продължително обучение за деца, които имат нужда от това.

Относно физкултурните салони министърът каза, че има указание от МЗ, че там може да се разпространява вирусът. За частните училища обаче остава възможността за закупуване на тестове - заради друг режим на финансиране, но заповедта още не е издадена, уточни Денков.

Осигуряват 1.4 млн. теста за учениците до края на седмицата

Осигуряват 1.4 млн. теста за учениците до края на седмицата

Заради неспазения договор половината училища няма да успеят да започнат присъствено

В предучилищните групи и детската градина няма нужда да се тестват децата, в училищата трябва да се тества - едно от основанията да се вземе това решение е сравнение на броя на карантинирани паралелки, които бяха 10 пъти по-високи в училище, отколкото в детските градини, обясни служебният министър. На 31 август са публикувани насоки за тях, има ясни правила, които не са променяни оттогава, каза Денков в отговор на въпрос. Във възрастта от 0 до 6 вълната е константна.

В България са най-меките мерки в цяла Европа, включително и в съседна Гърция. Учителите, които не искат да се ваксинират, имат възможност и да си вземат неплатен отпуск, както и да се тестват. Ние се намираме в екстремна ситуация, ако някой не врява, да отиде в болниците или в Румъния, където не взеха мерки. Опитваме се да се измъкнем от изключително критична ситуация, каза още Денков. Той призова родителите да помогнат на учителите и благодари на доброволците.

Николай Денков коментира и обучението в университетите, като даде пример, че някои от тях са въвели изискване за зелен сертификат, за да се върнат студентите, особено където има практическо обучение. Той обясни, че е имало заседание на Съвета на ректорите, на което той е присъствал и е посъветвал, където е възможно, да въведат присъствено обучение, според закона обаче ректорите носят изцяло отговорността и решенията, стига да спазват заповедта на министъра на здравеопазването.

Финалните думи на министъра на образованието бяха, че сложната организация по връщане на учениците в клас изисква време, като проблемът не е в средствата, а в това организацията да стане ритмично. За да се случат нещата, трябва да работим заедно - родители, учители, директори и ние, каза Денков.