При тези рекордни бройки на заболели и смъртни случаи не може да се връщат децата сега - те могат да учат, но при определени условия. Това заяви пред БНР математикът Лъчезар Томов.

Според него трябва да има тестване на учениците. Той посочи, че е категорично против връщането на децата в училище сега.

"При ситуация, в която трябва да се търси от родителите съгласие за тестване дори два пъти седмично, когато имате не 200 на 100 000, а 700 на 100 000 заболеваемост, ефективно число е 1,3 - тоест 10 души заразяват 13, имате 500 заразени деца на ден, някои от тях се нуждаят и от болница, включително и на кислород, имате пълни COVID отделения и нямате такова в "Пирогов", повече от неразумно е да се връщат в училище", категоричен бе Томов.

С 13 млн. лв. за щадящи тестове връщат малките ученици в клас

С 13 млн. лв. за щадящи тестове връщат малките ученици в клас

Съвместно постановление на Кацаров и Денков

Той посочи, че вече 21 деца са починали, а в Националната кардиологична болница са се лекували рекорден брой деца със сърдечни проблеми.

По негови думи при делта варианта 4% по-често се заразяват децата. Математикът обясни, че у нас заразяването започва първо от децата и две седмици след това отива при възрастните.

Вместо родителите да мислят как да ваксинират децата си, за да се възстанови присъственото образование, те мислят за конспиративните теории, изрази недоумение той и даде пример с Великобритания, където има нечувана заболеваемост: "Там са 3000 на 100 000. Там започна от училища без всякакви мерки, в които има чудовищна заболеваемост - там има 6000 на 100 000".

Николай Денков: Или тестваме децата, или те остават вкъщи

Николай Денков: Или тестваме децата, или те остават вкъщи

Трябва да си направим избора, както го направихме с ваксините

Вместо да се наложи локдаун, да се въведат още мерки, ние си говорим как да разхлабваме, заяви и Петър Велков, математик и експерт по управление на кризи.

По негови думи зелените сертификати и тестовете са мерки за превенция, които е трябвало да се случат много по-рано. Според него сега е нужно затягане на мерките, тъй като ситуацията тепърва ще се усложнява.

Велков подчерта, че тестове и ваксини могат да се прилагат при спадане на заболеваемост, а това няма как да се случи следваща седмица.

Всичко е проблематично - родители не искат тестване, учители не искат ваксиниране, обобщи той и посочи, че в момента трябва локдаун.

Според него и ваксинация сега накуп е рискова, както и струпването на много хора на едно място за тестовете.

Образователният министър се ядоса на антиваксърите, виновни били за настоящата ситуация

Образователният министър се ядоса на антиваксърите, виновни били за настоящата ситуация

Свободата идвала със зеления сертификат