Министерство на образованието и Министерство на здравеопазването са направили анализ на училищата, за да започне учебната година на 15 септември успешно в цялата страна и да не се наложи дървена ваканция или евентуална ковид ваканция.

Това стана ясно от думите на двамата министри - на образованието Сашо Пенов и на здравеопазването Иван Меджедиев, които днес откриха кабинет по телемедицина в столичното 55 СОУ.

И двамата са категорични, че в рамките на годината трябва да се действа според ситуацията. Иначе учебната година започва с нормални мерки срещу разпространение на коронавирус - дезинфекция, дистанция и проветряване, правенето на антигенен тест отпада, каза министър Меджедиев.

"Ситуацията в училищата не е еднаква и не може да се каже как ще се реагира сега, затова и ще се реагира поетапно. Финанси ще се трансферират от Министерство на финансите според нуждите", уточни той.

Днес е проведена среща с директори на училища, вчера среща със синдикалните организации в образованието, има анализ колко училища и детски градини имат затруднения с отоплението. През Закона за предучилищното и училищното образование след конкретен анализ на нуждите на всяко училище ще се правят разчети, за да се осигури присъствено обучение в школата за цялата година.

"Стремежът е към максимално присъствено училище - заради евентуалната ковид криза и заради цените на ел. енергията. Цялата изпълнителна власт е ангажирана да осигури отопление в целия обществен сектор", обеща Меджедиев.

МОН е запознато с факта, че в момента има затруднения с електронната система за обучение при някои училища. Причината за тях е от прекомерното наливане на информация в един и същи момент, но се очаква през учебната година да няма затруднения в процеса, обясни министър Сашо Пенов.