Системата се развива не спрямо нуждите на пациентите, а следва изкривена и порочна финансова логика. Това обяви в интервю за Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той смята, че има абсолютно неефективно изразходване на наличния ресурс. Например в София има 22 ортопеди, но със 103-ма педиатри по-малко.

Москов подчерта, че недостигът на лекари е най-ясно изразен в доболничната помощ, където липсват и лични лекари, и специалисти. Дефицит имало във всяка една от специалностите, като той е различно изразен в различните региони на страната.

Министърът подчерта, че на практика системата на ниво ежедневен досег на хората до нея е катастрофирала.

Той смята, че проблемът е в начина на финансиране – сгрешен, брутален, лобиски.

Москов обясни, че правителството ще внесе конкретен проект, който ще промени сегашната система. Той изрази надежда, че пациентите повече няма да бъдат ходещи клинични пътеки.

Петър Москов обясни, че националната здравна карта е изработена на базата на данни, които са събирани през последните 3 години. Чрез нея се правели основни констатации кои части на здравната система са неадекватни. Москов подчерта, че подобно събиране на данни никога досега не е било правено.

Той очерта няколко основни извода от изработването на картата. Първият е недостигът на базови специалисти и базови медицински услуги в доболничната помощ. Той подчерта, че за страната ни липсват над 400 педиатри. Освен това липсват ендокринолози, детски гастроентеролози, детски невролози – лекари от почти всички вътрешни специалности в педиатрията. Петър Москов обясни липсата на педиатри с факта, че за тях клиничната пътека е 500 лв. а имало други специалности, при които е над 1000 лв.

Вторият извод е, че системата се развива по логиката пациентът следва парите, а не парите следват пациента.

Москов е категоричен, че трябва икономически механизъм, чрез който лекарите да се върнат. Той смята, че финансирането в доболничната помощ трябва да бъде увеличено. Трябва да има по-голямо количество отпуснати стандарти за личните лекари. В същото време има определени специалности, които поради сгрешени лобистки финансови потоци са раздути, коментира още здравният министър.