Ако Петър Москов бъде оставен от премиера като министър, причините няма да са от смислено, разумно, съдържателно естество или уникални експертни качества, а заради някакви фасадни, дизайнерски характеристики на управляващата коалиция. Това заяви в интервю за БНР д-р Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Той е категоричен, че във всяка нормална държава след гаф като този с ваксините се подава оставка. Кърджалиев смята, че министърът е в паника по отношение на изявите си през последните месеци във връзка с вноса на турските ваксини. Той използвал високомерно, арогантно поведение и безпардонен стил.

В отговор на този коментар заместникът на Москов – д-р Бойко Пенков коментира, че нямало паника, а последователност в делата. Това било необходимо, за да се постигнат чисто здравни цели в интерес на хората.

Пенков е категоричен, че се търси политическа атака. Министерството искало да внесе устойчивост и стабилност в системата. Мисията на НЗОК е била променена. По думите на зам.-министъра започва оценка на удовлетвореността на хората. Това щяло да бъде реалната оценка за провежданите в момента здравни политики.

Относно националната здравна карта Тунчер Кърджалиев коментира, че ДПС е концептуално против този модел на здравеопазване. Те са атакували философията, матрицата на подхода и целия алгоритъм на здравната реформа, който е подчинен на здравната карта.

Кърджалиев смята, че се е стигнало до хаос в сферата. През изминалата година, по мнението му, сме се наситили на празни, кухи идеи. „В политиката не е важно какво яйце ще снесеш, а как ще го украсиш. Година и два месеца сме свидетели на мащабен пи-ар”, каза още Тунчер Кърджалиев. Той прогнозира, че дебатите по вота на недоверие ще се състоят между 16 и 20 февруари. ДПС и БСП щели да внесат искането за вота през идната седмица. 

Бойко Пенков пък апострофира, заявявайки, че това е подготовка на политическата пледоария на депутата. Изказването му не било експертно и не почивало на доказателства.

Пенков посочи, че за тази година НЗОК осигурява парите за болнична помощ в размер на миналогодишните хоспитализации – за 2 млн. пациенти. Той не вижда нещо да заплашва достъпа на хората до болнична помощ.