Следващият министър на здравеопазването трябва да продължи процедурата за електронен търг на лекарствата за болниците. Това заяви здравният министър в оставка д-р Петър Москов след откриването на новото отделение по неврохирургия и това по урология в Окръжна болница "Св. Ана".

"Електронна процедура за електронен търг с явно надаване в обратна посока с намаление на цените за това болниците да могат да достигнат най-добри и най-ниски цени на лекарствените препарати. Фармацевтични компании обжалваха в КЗК, КЗК отхвърли тази жалба. Сега обжалват във ВАС, който трябва да се произнесе по същество", обясни Москов.

Има условия за монопол и картел при търговията с лекарства

Има условия за монопол и картел при търговията с лекарства

Законови нарушения обаче няма, обяви КЗК

По думите му, едно от основните задължения на всяка една администрация е да продължи това. Москов заяви, че съжалява за това, че не са успели да довършат процеса по остойностяване на медицинските дейности в болниците.

"Много сме напреднали, но не успяхме да го довършим", каза още той. По думите му приключването на остойностяването ще означава "да спрем да говорим за котка в чувал".

НЗОК плаща лекарствата, но не и труда, недоволни лекарите

НЗОК плаща лекарствата, но не и труда, недоволни лекарите

Няма върнат спешен пациент от българска болница, уверяват медици

Петър Москов заяви, че трябва да се отдаде дължимото на ръководството на болницата. "Новото ръководство на УМБАЛ "Св. Анна" промени начина на разплащане с фирмите, външните договори и от това останаха пари и за увеличение на работните заплати на работещите и за ремонтни дейности", отбеляза той.

По думите му - първо клиниката по урология, която днес се откри, е финансирана със средства на болницата. "За ремонта на клиниката по неврохирургия, операционната и така наречения Център за съдово-мозъчни заболявания през 2014 г., когато влязохме в правителството, правителството одобри концепция как да се развива здравеопазването.
В тази концепция беше ясно записано, че съдовомозъчните заболявания са една от основните причини за смъртност, инвалидизация и то на хора в активна възраст. От това последва план-проект и сега България разполага с модерен начин за пълноценно излекуване на такива пациенти", заяви Москов.

Той поясни, че останалите места, където се лекуват съдовомозъчните заболявания, са Пирогов, Университетските болници в Пловдив и във Варна. По думите му тези центрове ще се превръщат и в центрове за обучение на специалисти, за да може през следващите няколко години да покрием максимално добре логистично страната.

На финала на мандата пускат поръчка за 1,2 милиарда

На финала на мандата пускат поръчка за 1,2 милиарда

Здравното министерство иска лекарства за 2 години

Правителството и МЗ работи упорито и изключително отговорно във всеки един ресор. Резултатите са видими и аз, и правителството можем да ги защитаваме ежедневно, допълни той.

1/3 от 2-та милиона българи с високо кръвно се лекуват адекватно

1/3 от 2-та милиона българи с високо кръвно се лекуват адекватно

България е с честота на хипертонията около 55% при средна 35% за Европа

Относно лекарствата за високо кръвно налягане, Москов посочи, че това е социална мярка, а не пиар. "Лекарствата за високо кръвно налягане да могат да бъдат безплатни и това да бъде проблем. За Бога, има ли друга държава, в която това да бъде проблем".

"Нямам причина въобще да водя да разговор, проблем ли е това, че през ясни мерки за контрол сме дали възможност нови медикаменти да бъдат абсолютно безплатни", каза Петър Москов.

Припомняме, в края на декември фармацевти забелязаха неточности при мащабната обществена поръчка за лекарства. Според експерти има ограничаване на участието на определени производители, вносители и търговци на едро. Като друга нередност при мащабната обществена поръчка бе и зададен прекалено висок и ненужен срок на годност, което също ограничава някои участници в пазара.

Преди три седмици от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установиха сериозни рискове за дефицит на лекарства, в т. ч. и животоспасяващи медикаменти за потребителите на българския пазар.