Може да победим коронавируса като се ваксинираме. Това отбеляза д-р Кирил Сурчев, който от пет месеца ръководи един от ваксинационните екипи в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Той уточни, че от края на месец декември 2020 г. до сега над 50 хил. граждани са преминали през зоните за ваксинация на "Пирогов".

Медикът и колегите му са единодушни, че за съжаление има много спекулативни теории и неистини, които се разпространяват за ваксините срещу COVID-19. Според тях дезинформацията повлиява на хората и мисълта да съхранят своето здраве и това на близките си отстъпва на заден план пред страха, насаждан от противниците на ваксините. Заради този проблем са решили да обяснят на всеки какви са ползите от ваксинацията.

Лекарят не крие разочарованието си от различни публикации и мнения срещу ваксинирането, особено в социалните мрежи, без в тях да има аргументация, научни данни или медицинска експертиза. Самият той е преболедувал COVID-19 в края на миналата година, а през март тази година вече е ваксиниран.

Той отбелязва, че е важно да се ваксинираме, защото това е начин да предпазим себе си и да се върнем към "нормалния" живот. Според него по този начин си гарантираме, че ако се разболеем след пълна ваксинация, няма да стигнем до болница, а може дори да не разберем че сме болни. Относно каква ваксина да изберем той обясни, че ако нямаме придружаващи заболявания и алергии може да се ваксинираме с всяка одобрена. Той е категоричен, че с ваксинирането ние предпазваме и близките си.

Според него няма опасност за хората с хронични заболявания след ваксинация. Той обясни, че всички придружаващи заболявания трябва да се съобщават на лекаря преди да се постави ваксината и да се прецени кой тип е най-подходяща.

Медикът отбеляза, че най-важно е да се ваксинират хората след 60 - 70-годишна възраст, заради придружаващите ги заболявания и намалените възможности на организма. Всичко това е предпоставка при тях за тежко протичане, усложнения и смърт.

Според него ваксинацията има само плюсове. Те са защита от тежко протичане, дългосрочни усложнения и смърт при боледуване. Той съветва и преболедувалите да се ваксинират след шест месеца, за да се гарантира поддържане на имунитет.