Немалка част от исканията на протестиращите медицински сестри вече са изпълнени. Това заявяват от Министерството на здравеопазването по повод днешния безсрочен протест на медицинските специалисти в София.

От ведомството уверяват, че са в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри.

Те посочват, че в повечето държавни болници възнагражденията вече са с 15-20% по-високи.

Промяната в сектора била видима и от публичните данни на Националния статистически институт, според който през януари 2019 г. средната брутна месечна заплата е била 1201 лв., а през декември същата година вече е 1393 лв. Това е ръст от близо 200 лв. в рамките на една календарна година, подчертават от здравното министерство.

С протестно шествие в София медиците искат обещаните им заплати

С протестно шествие в София медиците искат обещаните им заплати

Те се заканват, че ще останат безсрочно под прозорците на властта в палатков лагер

Те напомнят, че по настояване на здравния министър в Националния рамков договор е бил включен текст, касаещ всички лечебни заведения без оглед на собствеността, в който ясно се посочва, че до 50% от приходите на лечебните заведения от клиничните пътеки са предназначени за заплати.

По отношение на искането за 7-часов работен ден на реанимационните сестри Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до Министерството на труда и социалната политика и предложението вече е включено в проекта на наредба, която ще бъде публикувана за обществено обсъждане до дни.

Относно искането на публичност на вътрешните правила за разпределение на работните заплати в болниците здравното ведомство е задължило ръководствата на лечебните заведения да предоставят съответните вътрешни правила както на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", така и на НЗОК. "Право да се запознае с вътрешните правила на дадена болница има и всеки неин служител. Няма как лечебните заведения да нямат вътрешни правила, тъй като те вече са задължителен елемент за сключването на договор с НЗОК", поясняват от МЗ.

Те посочват и че въпроса със защитената професия изисква сериозни финансови разчети, за да се преценят обективно възможностите на държавния бюджет.

Проблемът с медиците е като бомба със закъснител, притеснен Ненков

Проблемът с медиците е като бомба със закъснител, притеснен Ненков

Върху отпуснатите средства са се вгледали нечисти, влиятелни очи, предупреждава той