Има над 100 частни структури, които притежават линейки. Съвсем спокойно могат да се включат, те вече работят в тази насока. Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият директор на ''Пирогов'' доц. Спас Спасков по повод решението на здравното министерство да включи и частни линейки в системата на неотложна помощ.

Според него това е огромна помощ на държавната машина.

По негови думи здравеопазването у нас е микс от държавно и частно, който може добре да се справя със системните проблеми.

Доц. Спасков посочи, че много от частните линейки отговарят на условията - добре оборудвани са с апаратура и има медицинско лице в тях. Според него не може да се говори за съществена разлика в оборудване и персонал при сравнение с държавните линейки.

Той обясни, че често структурите, които работят по този начин, обявяват, че вършат не спешна дейност, а домашни посещения. По думи на Спасков трябва да се даде по-широко място на тези структури да извършват и спешна помощ. "Ограничението идва от това, че дейността не може да се регламентира като спешна. Вече има такива структури, които работят в условията на COVID-19 и изпълняват такъв тип поръчки, обясни той.

Според него средствата за държавната спешна помощ са недостатъчни и това е довело до дефицит в броя на персонала. Въпреки че имало достатъчно оборудване и линейки, проблемът бил недостигът на медици в тях.

"Спешната помощ е изключително съблазнителна за младите лекари. Със супер радост биха работили такава дейност. Не може да се говори за ниско качество на медицинското обслужване, ако влязат да работят млади лекари там", коментира доц. Спасков. Той поясни, че младите лекари биха искали по-добро заплащане и възможност за допълнителна квалификация, тъй като след време да може да работят и като болнични лекари.

Иван Маджаров: Бързата помощ трябва да е водещата

Иван Маджаров: Бързата помощ трябва да е водещата

Ясно беше, че ще стигнем до такава ситуация - наблюдавахме Италия и Испания

По негови думи е важно да има добра координация между Бърза помощ и болниците, както и между самите болници, за да се оказва по-добра медицинска услуга. Бившият шеф на "Пирогов" е категоричен, че координацията трябва да е много по-добра, като този проблем според него може да се реши нормативно.

По негови думи хората са започнали да възприемат мерките като полезни и да ги изпълняват. Много от тези с малка симптоматика пък веднага отивали да си направят изследвания и именно по тази причина се е увеличил броят на заразените у нас.

Спасков отбеляза, че има разширяване на болестта и е естествено бройката на пациентите в реанимация и смъртните случаи да се увеличават. Според него Министерството на здравеопазването подхожда изключително активно към проблемите и дейността е оптимална - ежедневно се правят корекции на заповеди и се вкарват нови идеи в процеса.

Още 17 линейки получава Спешната помощ в София

Още 17 линейки получава Спешната помощ в София

Те ще бъдат насочени към адреси с COVID-19