Около 85% от българите са съгласни, че повечето заболявания, които се предотвратяват чрез ваксини, са заразни и опасни. Това показва проучване на "Института по обща медицина", "Поликлиника България" и "Първа детска консултативна клиника" за нагласите към задължителните ваксини у нас.

80.3% от участвалите в допитването са поставили всички задължителни ваксини на детето си (против туберкулоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола, паротит и др.), като от тях 67.7% са били подсетени от личния лекар, а 32.2% сами следят имунизационния календар. Други 7% все още не са поставили всички ваксини, но възнамеряват да го направят, докато 11.2% изобщо не планират да ваксинират децата си.

От Института по обща медицина предупреждават, че децата, които не са имунизирани и се разболеят, може да заразят други, с които се срещат, както и хора с по-слаб имунитет.

Ваксините причиняват тежки нежелани странични ефекти, вярват 41% от българите

Ваксините причиняват тежки нежелани странични ефекти, вярват 41% от българите

25 на сто са на мнение, че не е вярно

Отказът от ваксини създава сериозни предпоставки за поява или разрастване на епидемии. От януари до ноември 2019 г. Националният център по заразни и паразитни болести у нас е регистрирал над 1000 случая на морбили. За първите четири седмици на тази година има 59 нови случая; за сравнение, през цялата 2018 г. те са били едва 13.

52.2% от участвалите в проучването, които са ваксинирали детето си, са го направили, защото считат, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. 17.7% са на мнение, че ползите са в пъти повече от вредите, а за 9.6% водещият мотив е, че ако не ваксинират детето си, няма да може да го запишат на детска градина и на училище.

48.6% смятат, че ваксината се прави, когато детето, семейството му и хората, които се грижат за него, са здрави. 45.3% пък са на мнение, че една ваксина може да се отложи само от лекар. От Института поясняват, че при някои противопоказания поставянето на ваксини на бебета и деца наистина може да бъде отложено. До три месеца това става по преценка на личния лекар, а след това - на комисия, която разглежда всеки случай индивидуално.

Въвеждат промени в имунизационния календар

Въвеждат промени в имунизационния календар

Отпадат проба Манту и реимунизацията срещу туберкулоза при 11-годишните

39% от анкетираните считат, че и родители, и лични лекари носят отговорност и трябва да бъдат санкционирани, ако откажат имунизация. 37.4% пък са на мнение, че на наказания подлежат най-вече родителите.

Запитани трябва ли държавата да налага по-стриктен контрол при задължителните ваксини, 48.4% отговарят с "Да", 23.4% - с "Не мога да преценя", и 28.2% - с "Не".

По данни на ЕС всяка година имунизацията в света предпазва 2.7 милиона души от заразяване с морбили, 2 милиона - от заразяване с тетанус при новородените, и един милион - с коклюш.