В страната по най-скромни преценки има над 300 000 души, които вече са били заразени с коронавирус. Това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили. Това заяви пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София.

По негови думи сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса у нас и по тази причина може да се чака още месеци, не бил изключен и втори пик на заболеваемостта. Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи, подчерта той.

Доц. Мангъров посочи, че засега най-масовото изследване, което се прави у нас, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати.

Кантарджиев: Достигаме пик на пандемията в следващите дни

Кантарджиев: Достигаме пик на пандемията в следващите дни

Заразените у нас са повече, но няма нищо страшно, успокои Кантарджиев

Той обясни, че до момента те са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. По негови думи това е най-достоверното серологично проучване и цифрата 300 000 души се основава на данните от това проучване.

За да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70% от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона, изтъкна Мангъров.

По тази причина той предлага да се намерят няколко представителни извадки, така че хората в тях да се изследват, за да се установи какъв процент от населението се е срещал с вируса.

 Георги Михайлов: Трябва да се започне масово тестване за коронавирус у нас

Георги Михайлов: Трябва да се започне масово тестване за коронавирус у нас

Според него цената за тестване е много по-ниска от загубите

"Това е същото, което се прави по време на избори. Не е нужно да изпиеш цялата чаша, за да разбереш, че е горчива. Това са статистически методи, с които се установява степента на разпространение на вируса в случая сред населението. Както преди избори се установяват политическите нагласи на населението. Колкото повече хора се изследват, толкова по-достоверно ще бъде това изследване", обясни доц. Мангъров.

Той прогнозира, че в над 90% от случаите заразените ще прекарат заболяването безсимптомно и много малка част от тях ще се разболеят истински. По негови думи децата са най-застрахованата група от коронавирусната инфекция.