Само за един месец във ВМА са лекувани над 4 000 души. Това обяви директорът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал майор проф. Венцислав Матуфчийски по повод честването на 128-мата годишнина от създаването на Академията.

Той честити празника на всички медици, лекари и курсанти на болницата. "128 години са една много сериозна история, но като че ли академията никога не е била по-млада. По-млада, защото през последната година се реализираха над 35 млади новозавършили лекари, а през последните 3 години ВМА успя да вербува в добрия смисъл на думата 57 млади хора, които се подготвят за военни офицери", отчете проф. Мутафчийски.

През настоящата година имахме късмет и успяхме да реновираме повече от 10 клиники и много помощни звена към ВМА с обща стойност над 21 млн. лв. със средства от бюджета на болницата, изтъкна той.

ВМА доказва, че и в неуредици здравето е висша ценност

ВМА доказва, че и в неуредици здравето е висша ценност

Президентът уважи празника на болницата

"Ние успяхме не да натрупаме дълг, а да отделим от собствените си средства, за да създадем едни отлични за работа условия, при които вие заслужавате да работите. Пациентите стават все повече и Академията всяка година бележи ръст с около 3 000 души, които предпочитат да се лекуват във ВМА. Около 50% от времето нямаше нито едно свободно легло в болницата. Такова нещо не се беше случвало и трябваше да се извиняваме на хората, че не можем да ги приемем по технически причина", изтъкна директорът на болницата.

За последната година ВМА успя със 17 млн. лв. да обнови апаратурата на болницата. От тях 8 млн. лева са средства от бюджета на болницата, а останалите - от правителството.

"Бъдещите планове пред ВМА са, че софийската болница трябва да бъде еталон във всяко едно отношение. ВМА е еталон във всяко отношение за развитие на човешките ресурси и постижението в медицината, защото ние сме едни от най-добрите в Европа", подчерта проф. Мутафчийски.

ВМА очаква занапред да реновира помощните сгради и да обърне поглед към важните звена в останалите филиални военни болници. За последната година варненската и пловдивската военна болница са роля 3, а не роля 2 по натовските стандарти, похвали се директорът на болницата.

"Пред Вас се очертава път с много възможности. Пожелавам Ви да бъдете много здрави и упорити, за да бъдете готови да поемете предизвикателствата пред Вас. Те са много, но ще ви пренесат много удовлетворение. Честит празни, колеги, бъдете живи и здрави и знайте, че нищо от това, което се случи през настоящата и следващата година, не може да се случи без вас. Особено дълбока благодарност към всички вас, които приехте идеята и кауза, че ВМА трябва да бъде образец във всяко едно отношение", завърши проф. Мутафчийски с призив към медиците и курсантите на болницата.