4250 нови случая на рак на белия дроб се диагностицират всяка година у нас. От тях 3260 са сред мъже. Данните представи председателят на Българското онкологично дружество проф. Асен Дудов на семинар на тема: "Поеми си дъх - за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб". 

По негови думи тази локализация е водеща причина за смърт от онкологично заболяване в България.

Като причини за повишаване на случаите на рак на белия дроб той посочи тютюнопушенето, излагането на азбест, пасивното пушене, генетичната предразположеност и други.

За 70% от пациентите с рак на белия дроб диагнозата идва късно

За 70% от пациентите с рак на белия дроб диагнозата идва късно

През 2016 г. са диагностицирани 4000 българи

Повечето случаи на болестта се диагностицират чак в трети или четвърти стадий, поради което лечение е затруднено. Именно на късната диагноза се дължи високата смъртност - 80% от пациентите загиват в рамките на една година след диагностицирането.

По-високата информираност на населението, намаляването на времето между консултациите и началото на лечението, както и усъвършенстването на програмите за скрининг сред рисковите групи биха могли да ускорят диагностиката и лечението на заболяването.

Ракът на белия дроб поразява българските мъже

Ракът на белия дроб поразява българските мъже

Заболяването е световен килър

Ключови фактори за заболяването:

• Ракът на белия дроб е втората водеща причина за смъртността в световен мащаб, причиняваща 16% от смъртните случаи по целия свят. През 2010 г. общите годишни икономически разходи за рак са оценени приблизително на 1,16 трилиона щатски долара.

• Най-важният рисков фактор за рак с всяка локация е тютюнопушенето, отговорно за приблизително 22% от цялата смъртност от рак.

92% случаите на рак на белия дроб, трахеята и бронхите се дължат на тютюнопушене.

• В България според данни на СЗО "настоящите пушачи" са близо 40% от населението.

• 200 различни видове рак предизвикват 1 от всеки 6 смъртни случая в световен мащаб, а 1 от 5 от смъртните случаи, причинени от рак, се дължат на рака на белия дроб.

Ракът на белите дробове е най-честата причина за смъртност от рак, като заболеваемостта все повече се увеличава.

• Ракът на белия дроб причинява повече смъртни случаи, отколкото общо случаите на рак на гърдата, простата и дебелото черво.

• Въпреки важния напредък през последните години ракът на белите дробове остава сред най-смъртоносните видове рак с голяма тежест на болестта и високи изисквания от здравните системи. Процентът на преживяемост не е обнадеждаващ и варира значително: в страните от Западния свят петгодишната преживяемост е средно 15%.

• България - 4250 нови случаи на рак на белия дроб годишно, 3260 от които са при мъжете. Ракът на белия дроб е водеща причина за смърт вследствие на онкологично заболяване в България.

• Повечето хора с рак на белия дроб се диагностицират късно, след като заболяването им е достигнало напреднал стадий (IIIB/IV), което възпрепятства възможностите за лечение. Късната диагноза е причина за високата смъртност в Европа, като 80% от тези пациенти загиват в рамките на една година от поставяне на диагнозата.

• Цели, които биха могли да ускорят и подобрят диагнозата, включват: намаляване на времето между консултацията в първичната помощ и началото на лечението, повишаване на осведомеността сред обществеността за разпознаване на признаците и симптомите на заболяването по-рано, както и усъвършенстване на програмите за скрининг и диагностика сред рисковите групи.

• Преживяемостта при рак на белия дроб обаче е ясно свързана с шанса диагнозата да се постави възможно най-рано.

В основата на лечението на рака на белия дроб е индивидуализираното лечение - европейските препоръки за лечение на карцином на белия дроб подкрепят индивидуализираното лечение.